Bani în plus la următorul salariu. Singurii bugetari care vor avea cifre mai mari pe fluturaş la următoarea leafă

Deși problema salariilor de la nivelul educației persistă, profesorii încă mai au restanțe din anii trecuți. Aceștia vor primi diferențele pentru dirigenție din perioada 2018-2021. Totuși, profesorii încă lucrează după nivelul salarial din anii trecuți. Deși statul a tot mărit venitul lunar pentru cadrele didactice, acestea încă nu au fost implementate.

20 apr. 2023, 16:59
Bani în plus la următorul salariu. Singurii bugetari care vor avea cifre mai mari pe fluturaş la următoarea leafă

În perioada viitoare, oamenilor de la catedră ar trebui să li se vireze în conturi suma de 122 de lei brut, bani în plus la salariu. Pe lângă că nu e o sumă uriașă, se pare că va fi virată și în mai multe tranșe pentru a nu fi probleme la bugetul alocat pentru educație. Profesorii se simt ironizați de această inițiativă și vor ca lucrurile, din punct de vedere financiar, să se reglementeze și pentru ei.

Guvernul pregăteşte noi pachete şi ajutoare pentru români. Marcel Boloş anunţă cine va primi banii

Cadrele didactice vor primi bani în plus la salariu

Cu pași lenți și încă lipsiți de siguranță, oficialii statului încearcă să aducă salariile cadrelor didactice la nivelul economic actual. Însă nemulțumirile din rândul celor care lucrează din învățământ cresc de la an la an. Mulți dintre profesori aleg să plece din învățământ din cauza instabilității și a salariilor mici.

„Am decis să plec din învățământ acum câțiva ani și încă nu regret decizia făcută. Într-adevăr, era destul de lejer programul la școală, cu multe zile libere, însă salariul și faptul că an de an trebuia să îți cauți de muncă era teribil. Am aflat acum că trebuie să primesc ceva bani pentru anii trecuți că am fost diriginte. 122 de lei brut, vă dați seama, eu când am auzit am izbucnit în râs. Nici măcar nu-i primim pe toți odată. Este incredibil ce se întâmplă în țara asta”, povestește un fost profesor.

Tot mai mulți profesori aleg să plece de la catedră

Din păcate, tendința în județul Iași în ceea ce privește școlile și numărul de elevi înscriși la unitățile de învățământ este în scădere. Conform statisticilor, în județul nostru s-au înregistrat scăderi importante la nivelul școlilor. Tot mai puțini elevi au fost înscriși în școlile din Iași, iar mai mult au avut de suferit cele de la nivelul rural. În decursul a 5 ani, numărul elevilor înscriși la școlile din Iași a scăzut cu aproximativ 5 la sută, deci mai bine de 6.000 de elevi.

Pe lângă că se închid tot mai multe școli, profesorii aleg și ei să plece de la catedră. Totuși, în perioada următoare va urma concursul de titularizare, cel mai mare concurs de organizare din țara noastră. Deși numărul școlilor este mai redus, în contrast cu acest lucru, tot mai multe persoane se înscriu la titularizare, astfel că, an de an, locurile sunt insuficiente pentru candidați.

Deși prea multe informații despre salariile cadrelor didactice încă nu sunt divulgate, vor primi diferențele din anii trecuți în perioada următoare. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile la nivelul educației și care va fi atitudinea profesorilor.

Avertisment pentru utilizatorii Revolut: „ANAF e cu ochii pe tine!”

Ciucă: Am luat decizia să identificăm măsuri fiscale să ne asigurăm că la sfârşitul anului ne încadrăm în limitele de deficit/ Nu vorbim de măsuri de austeritate, nu se umblă la salariu

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul va lua măsuri fiscale pentru a ”chibzui mai bine cheltuielile”, astfel încât România să se încadreze în ţinta de deficit. El a afirmat că deficitul ”aparţine preponderent marilor contribuabili”, făcând apel la aceştia să îşi plătească datoriile la stat, iar instituţiilor cerându-le să asigure colectarea acestor venituri. ”Aş vrea să înţeleagă toată lumea că aici nu vorbim de măsuri de austeritate. Pentru că am văzut în ultimii ani că economia nu se dezvoltă şi nu funcţionează în parametri normali pe măsuri de austeritate, în schimb, pe măsuri de cumpătare, cred că se poate discuta, în aşa fel încât gestionarea banilor publici să se facă într-un mod cât mai eficient”, a subliniat Ciucă. Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a precizat că măsurile vor fi prezentate la începutul săptămânii viitoare, explicând nu este vorba de reducere de personal sau de salarii.

”Am luat decizia ca la nivelul Guvernului să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, să ne asigurăm că la sfârşitul anului ne încadrăm în limitele de deficit. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care la finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparţine preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-şi plătească datoriile către stat. În acelaşi timp, dau sarcină instituţiilor statului să facă în aşa fel încât să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu şi să asigure colectarea acestor venituri. Sunt elemente pe care le-am discutat cu ministrul Câciu, cu şeful ANAF, cu şeful de la Marii Contribuabili, cu şeful de la Vamă… Toţi aceşti şefi de instituţii trebuie să înţeleagă că e nevoie de coordonare foarte bună între instituţii, dar şi de o coordonare şi un dialog cu cei cu care lucrează în mod nemijlocit”, a declarat Nicolae Ciucă, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a subliniat că nu este vorba despre măsuri de austeritate. ”Este o problemă a noastră, a Guvernului, pe care o rezolvăm. Am vrut ca măsură de siguranţă să facem în aşa fel încât prin aceste măsuri fiscale pe care le vom aproba, cel mai probabil, săptămâna viitoare, să ne asigurăm că nu ieşim din ţinta de deficit. Aş vrea să înţeleagă toată lumea că aici nu vorbim de măsuri de austeritate. Pentru că am văzut în ultimii ani că economia nu se dezvoltă şi nu funcţionează în parametri normali pe măsuri de austeritate, în schimb, pe măsuri de cumpătare, cred că se poate discuta, în aşa fel încât gestionarea banilor publici să se facă într-un mod cât mai eficient”, a explicat el.

”Aceste măsuri nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, investiţiile şi nu vor fi introduse taxe şi impozite noi”, a precizat Ciucă.

Potrivit premierului, este o decizie luată la nivelul coaliţiei şi pe care a anunţat-o şi preşedintele României. ”Nu trebuie să fie nimeni speriat, tot ceea ce decidem anunţăm cât se poate de onest şi transparent. Nu vizăm niciun fel de măsuri care să afecteze puterea de cumpărare a cetăţenilor”, a menţionat Ciucă.