Bani mai mulţi în conturile a 8 milioane de români din 2024. Anunţul făcut de Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura-Oprescu susţine că nu are pensie privată. De anul viitor, contribuţia la Pilonul 2 va creşte la 4,75%, a anunţat ministrul Muncii sâmbătă.

09 dec. 2023, 13:24
Bani mai mulţi în conturile a 8 milioane de români din 2024. Anunţul făcut de Simona Bucura Oprescu
Marcel Ciolacu intervine în scandalul pensiilor private și îi cere ministrului Boloș să găsească soluții pentru Pilonul 2! 

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, susţine că nu a optat pentru o pensie privată, având contribuţie doar la sistemul public (Pilonul 1 şi Pilonul 2). Ministrul Muncii anunţă că, de anul viitor, procentul alocat Pilonului 2 de pensie (administrat privat) va fi majorat de la 3,75% la 4,75% din suma alocată de fiecare român la bugetul public de pensii. Totodată, Simona Bucura Oprescu oferă asigurări că nu va creşte impozitul pentru sumele adunate în Pilonul 2 de pensii.

Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a fost întrebată în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă are pensie privată (Pilonul 3).

”Nu, contribui ca fiecare român în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), în sistemul public de pensii. În acest moment, n-am folosit această opţiune (pensie privată – n.r.)”, a spus Simona Bucura Oprescu la Prima TV.

Ministrul Muncii a anunţat că, de anul viitor, contribuţia la Pilonul 2 de pensii va creşte de la 3,75% la 4,75%. Precizarea vine în contextul în care un proiect de OUG aflat în lucru la Ministerul de Finanţe arăta că abia din 2026 va creşte contribuţia la Pilonul 2.

”În momentul acesta, responsabilitatea noastră, a Ministerului Muncii şi colegilor de la Casa Naţională de Pensii, este legată doar de sistemul public de pensii. Românii plătesc 25% la bugetul asigurărilor sociale de stat, din aceşti 25%, în acest moment 3,75% se virează de către Casa Naţională de Pensii celor de la ASF pentru Pilonul 2. De anul viitor, această contribuţie va creşte la 4,75%, iar mai departe toate politica de gestionare a fondului privat ţine de ASF, încercând să aibă randament cât mai bun”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Pensii 2024. Ministrul Muncii dezvăluie ce pensionari încasează lunar peste 18.000 de euro în timp ce este un milion de români iau pensie minimă

Întrebată dacă impozitul pentru Pilonul 2 de pensii va creşte de la 10% la 15% sau la 20%, ministrul Muncii a răspuns: ”Nu a existat nicio secundă o discuţie, o intenţie sau o acţiune în sensul acesta. Românii trebuie să ştie foarte clar că nu au motive de panică pe acest subiect”.

Ciucă: Pilonul II de pensii nu va fi modificat şi ceea ce a fost asumat prin PNRR se va pune în aplicare, inclusiv acea majorare a contribuţiei de la 1 ianuarie 2024

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri, la Slatina, că Pilonul II de pensii nu va fi modificat şi ceea ce a fost asumat prin PNRR se va pune în aplicare, inclusiv acea majorare a contribuţiei de la 1 ianuarie 2024. Despre majorările de salarii în educaţie, Ciucă a arătat că s-a convenit ca de la 1 ianuarie 2024 să se asigure diferenţa până la 50% din ceea ce se cuvenea pe noua grilă de salarizare. Ministerul educaţiei va primi un buget consistent, cu o mărire considerabilă, a mai spus el.

Marcel Boloş: Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă, joi, că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară, dar precizează că nu va fi amînată creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii.

Marcel Ciolacu intervine în scandalul pensiilor private și îi cere ministrului Boloș să găsească soluții pentru Pilonul 2! ”Nu există aşa ceva”

”Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculaţii şi pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Finanţelor.

Acesta afirmă că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.