Guvernul României a anunțat că 2.000.0000 de pensionari vor primi 700 de lei în plus, pe lângă pensie, începând cu 1 iulie 2025. Această sumă este un ajutor din partea statului pentru o anumită categorie de pensionari.
Autoritățile vor încărca, de la 1 iulie 2025, cardurile de energie, însă banii vor fi folosiți, cel mai probabil, în sezonul rece, începând cu luna octombrie. Românii care au beneficiat până acum de prețurile plafonate la curent și gaze au două opțiuni. Ei au dreptul să continue cu același furnizor sau îl pot schimba, în cazul în care nu sunt mulțumiți.
Banii pot fi folosiți pentru plata facturilor la electricitate, iar în categoria oamenilor care primesc acest ajutor intră mai mulți pensionari. Este vorba despre cei care au un venit mai mic de 2.700 de lei pe lună.
De asemenea, vor beneficia de acest ajutor la pensie și oensionarii de invaliditate cu venitul sub 2.570 de lei, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.570 de lei, familiile cu alocații de susținere.
Începând cu 1 iulie, românii se vor confrunta cu o nouă realitate în ceea ce privește costurile cu energia electrică. Odată cu încheierea schemei de plafonare, prețurile la electricitate vor fi complet liberalizate, ceea ce înseamnă că tarifele vor fi stabilite exclusiv de către furnizori, în funcție de ofertele din piață. Estimările arată că unele facturi ar putea ajunge chiar să se dubleze, afectând în mod direct milioane de gospodării.
Până acum, consumatorii casnici au fost protejați de un sistem de plafonare în funcție de consum. Cei care consumau cel mult 100 kWh lunar plăteau doar 0,68 lei/kWh, beneficiind de cel mai mic tarif. Pentru consumuri mai mari, prețurile erau de 0,80 lei/kWh și 1,30 lei/kWh. Însă toate aceste praguri vor dispărea odată cu liberalizarea pieței de energie.
Noile oferte propuse de furnizori indică o creștere semnificativă a prețurilor, acestea variind între 1,10 și 1,60 lei/kWh. Dacă luăm în calcul un preț mediu de 1,25 lei/kWh, rezultă că o persoană care consuma 100 kWh lunar și plătea în jur de 66 de lei, va ajunge să plătească peste 120 de lei. Pentru o familie cu un consum mai mare, impactul asupra bugetului va fi și mai pronunțat.
Situația devine cu atât mai îngrijorătoare cu cât în România există aproximativ opt milioane de consumatori de energie electrică. Potrivit statisticilor oficiale, în jur de 20% dintre aceștia se află în risc de sărăcie energetică, ceea ce înseamnă că unul din cinci români ar putea avea dificultăți reale în a-și plăti facturile. În perioada de vară, când apar și alte cheltuieli sezoniere – precum cele pentru răcire, concedii sau întreținerea locuinței – presiunea asupra bugetelor familiale va fi și mai mare.