Bogdan Chiriţoiu, despre eliminarea subvenţiilor la energie electrică: „Comisia trebuie să vină şi ea cu ceva. Nu suntem noi singura ţară care cere aşa ceva, sunt şi alte state”

Marii consumatori de energie trebuie ajutaţi după eliminarea subvenţiilor la energie şi cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Filip Stan
04 mai 2025, 09:04
Bogdan Chiriţoiu, despre eliminarea subvenţiilor la energie electrică:

„Toţi am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenţioneze. Şi energia costă şi nu poate să o subvenţioneze la toată lumea. Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme. Trebuie să ajutăm marii consumatori, nu pe cei mici, adică nu faptul că sunt firme mari sau mici contează, ci cât de mult reprezintă costul electricităţii în totalul costurilor. Dacă eşti un cabinet stomatologic, probabil că nu e atât de important costul electricităţii. E adevărat că freza merge cu curent electric şi trebuie să ţii lumina aprinsă ca să vezi ce are pacientul, dar dacă eşti (fostul – n. r.) Sidex sau Alro, acolo contează foarte mult costurile electricităţii. Pe zona aia, dacă vrem să ne păstrăm companiile în ţară, să plătească taxe, să plătească salarii, acolo cred că trebuie să găsim o soluţie. Deci, cu toată simpatia pentru consumatori, dintre care fac şi eu parte, de acord pe cei mai săraci să-i ajutăm, dar să ajutăm şi marii consumatori de energie”, a declarat, pentru Agerpres, Bogdan Chiriţoiu.

În opinia acestuia, Comisia Europeană va trebui să vină cu o propunere în acest sens, întrucât sunt şi alte state care cer un astfel de ajutor.

„Comisia trebuie să vină şi ea cu ceva. Evident că ştiu şi ei problema, nu suntem noi singura ţară care cere aşa ceva, sunt şi alte state. Deci, undeva, cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, evident. Şi, cred, cu contracte pe termen lung încheiate cu furnizorii de energie, poate şi cu ceva sprijin al statului. La contracte poţi să faci investiţii, astea se pot face deja, dar fiind contracte pe termen lung poate statul să vină cu ceva sprijin pentru ele, gen garanţii, ca să-i protejeze un pic de fluctuaţiile din piaţă. Şi nu numai să-i protejeze de fluctuaţii, dar să ai şi un preţ totuşi mai mic, mai apropiat de ceea ce au competitorii tăi din afara Uniunii”, a adăugat şeful autorităţii de concurenţă.

Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, în urmă cu câteva zile, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate.

„Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că va fi energia şi ieftină. Pentru competitivitate economică trebuie să ai o energie mai ieftină decât avem în momentul de faţă în Europa, şi atunci ajungem la politica industrială. Vom vedea ce va face noua Comisie pe zona asta, văd noul Guvern german care…evident, Germania, fiind principala putere economică, principala putere manufacturieră a Europei, are nevoie de o energie mai ieftină ca să fie competitivă pe pieţele internaţionale şi, repet, noi lucrăm pentru ei, deci dacă ei nu sunt competitivi, nici noi nu vom avea de lucru. Asta e o problemă care depăşeşte într-adevăr zona de autoritate de concurenţă, dar şi noi, măcar prin atributul nostru de ajutor de stat, vom fi implicaţi în subiectul ăsta”, a afirmat Chiriţoiu, la PRIA Competition Conference.

Citeşte şi: Veste bună de la Mugur Isărescu pentru toți românii. Gardianul BNR dezvăluie cifrele momentului despre bani

El a subliniat că este importantă eliminarea subvenţiilor la energie în perioada următoare, iar în opinia sa „în esenţă lucrurile merg în direcţia bună”.

„Importantă va fi liberalizarea pe energie în perioada următoare. Să avem o piaţă care funcţionează bine e important – şi am văzut declaraţiile de ieri ale preşedintelui ANRE, cred că e un lucru bun că nu poţi să intri şi să ieşi din contracte cu uşurinţă. Ca o piaţă să funcţioneze bine, contractele trebuie să fie respectate. Dacă nu ai mecanisme care să asigure respectarea contractului, n-ai cum să ai o piaţă funcţională şi cred că ceea ce pregăteşte ANRE-ul – e în consultare publică, deci detaliile se pot schimba -, dar în esenţă lucrurile merg în direcţia bună”, a susţinut şeful autorităţii de concurenţă.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat în consultare publică un proiect de Ordin privind introducerea pentru contractele încheiate pe pieţele de energie electrică a unei garanţii sub forma unui procent din valoarea contractelor, propunerea fiind ca această garanţie fie de 30%, a declarat, pe 10 aprilie, într-o conferinţă de presă, preşedintele ANRE, George-Sergiu Niculescu.

„Al doilea lucru despre care vreau să vorbim este Ordinul publicat astăzi în consultare publică pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare. Este vorba despre introducerea pentru contractele încheiate pe pieţele de energie a unei garanţii, sub forma unui procent din valoarea contractelor. Propunerea Autorităţii de reglementare este ca această garanţie să aibă o valoare de 30% din valoarea contractelor’, a spus George Niculescu.

Acesta a subliniat că, din anul 2018, pe partea de gaze naturale, această garanţie pentru contracte există sub forma scrisorilor de garanţie bancară sau a sumelor de bani depuse de către cei care tranzacţionează.

”Încercăm prin această măsură să îmbunătăţim modalitatea de tranzacţionare în sensul în care, cred eu, piaţa de energie din România este într-un proces de maturizare, iar introducerea acestor garanţii nu face altceva decât să stabilească reguli mai clare, mai ferme în piaţa de energie electrică. De obicei, lipsa garanţiilor, evident că poate să ducă poate, teoretic, la o lichiditate mai mare, dar neangajarea unei garanţii până la urmă poate reprezenta şi o formă de nerespectare a contractelor agreate de către părţi. Credem noi că este o măsură care va duce, repet, sau va contribui la procesul de maturizare a pieţei de energie’, a explicat preşedintele ANRE.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu miile de IT-ști care și-au pierdut locurile de muncă. În timp ce unii își plâng de milă, alții își suflecă mânecile: ”Îmi iau o salopetă, bocanci, vestă de protecție și mă fac zugrav”

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 13.00 au votat peste 4,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan