Bani mai mulţi pe card de la 1 ianuarie 2023 pentru români. Ce categorii se încadrează la creşterea salariului

Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul HG pentru salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Cât va fi salariul minim de la 1 ianuarie pentru 2,1 milioane de români.

21 nov. 2022, 23:17
Bani mai mulţi pe card de la 1 ianuarie 2023 pentru români. Ce categorii se încadrează la creşterea salariului

Schimbări pentru milioane de români de la 1 ianuarie 2023. Potrivit hotărârii  pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, supus dezbaterii publice de Ministerul Muncii: „Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se arată în documentul publicat de Ministerul Muncii.

Asta înseamnă că începând de la 1 ianuarie 2023 un număr de 2.181.134 salariați vor beneficia de o creştere cu 17,6%, faţă de luna decembrie 2022.

Ce se întâmplă cu salariile românilor în 2023. Scenariile discutate de premier cu sindicatele şi patronatele la Guvern

Potrivit notei de fundamentare, în prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2022, reprezentând 15,239 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

„Se estimează că majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a salariaților”, susţin inițiatorii în nota de fundamentare.

Creştere salariu, 1 ianuarie 2023: Efecte pozitive

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei un număr de circa 856.830 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de salariați activi – 5.265.252.

De asemenea, în proiect se menţionează că măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile şi întreprinderile mici şi mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic faţă de medie, cu influenţe asupra creșterii cheltuielilor cu forţa de muncă.

Se taie sporurile, dar unele salarii cresc cu 50%. Premierul Ciucă a anunţat grila „de uniformizare”
Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați(femei, tineri,etc.).

Creştere salariu, 1 ianuarie 2023: Drepturi şi obligații

Creşterea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.970.000 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, cum ar fi:

  • modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3));
  • modificarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151);
  • majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determină în funcție de nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice pentru veniturile estimate – (Legea 227/2015-art.145 (1) lit. b);art.180);
  • majorarea normelor de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit.

Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. (Legea 227/2015 – art.69(3))”, se mai arată în nota de fundamentare.

Coaliţia a anunţat şi majorarea pensiilor

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat oficial, luni seară, că în sedinţa de coaliţie s-a decis creşterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu 1 ianuarie, astfel că acesta va avea valoarea de 1.784 de lei. ”PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a arătat Ciucă, menţionând şi celelalte decizii luate, între care continuarea acordării sprjinului pentru cei cu pensii mici, a voucherelor sociale, a sprijinului pentru plata facturilor la energie, actualizarea alocaţiilor pentru copii şi a unor indemnizaţii. Deciziile au fost prezentate şi de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a afirmat însă că: ”pentru PSD nu a fost niciodată vorba de cifre sau procente, ci despre oameni şi despre ceea ce au ei nevoie acum”. La rândul său, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a susţinut că Uniunea ”a sprijinit dintotdeauna pensionarii”.