Bani mai mulţi pentru rezervişti. Guvernul Orban a aprobat proiectul

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind Statutul rezerviştilor voluntari prin care, la indemnizaţia de instalare, se vor adăuga gradaţiile şi solda de comandă, a anunţat MApN.

28 nov. 2020, 12:36
Bani mai mulţi pentru rezervişti. Guvernul Orban a aprobat proiectul

Bani mai mulţi pentru rezervişti. Guvernul României a adoptat, în ședința de guvern de vineri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.

În noul proiect de lege, la indemnizația de instalare se vor adăuga, în plus faţă de prevederile actuale, gradaţiile şi solda de comandă. De asemenea, cuantumul remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni se va mări la 30 % din solda de funcţie, la care se va adăuga solda gradului deţinut, a anunţat MApN într-un comunicat de presă.

O altă modificare importantă este abrogarea din textul iniţial a articolului care prevedea obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate, respectiv rezilierea contractului pentru plecări în străinătate pe o perioadă mai lungă de 60 de zile. Această prevedere a generat un număr mare de renunţări în rândul candidaţilor recrutaţi, fiind interpretată ca o limitare a dreptului la libera circulaţie. Eliminarea nu afectează responsabilitatea celui în cauză de a respecta prevederile contractului.

 

Bani mai mulţi pentru rezervişti. Se elimină obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare şi selecţie

De asemenea, se elimină obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare şi selecţie, în situaţia în care cei în cauză nu doresc să semneze angajamentul sau contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.

În urma punerii în aplicare, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, activităţile de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar desfăşurate în perioada 2017-2019 nu au asigurat nivelul aşteptat de încadrare a numărului de funcţii prevăzut pentru această categorie de militari, principalul factor constituindu-l caracterul neatractiv ale unor prevederi ale legii. Astfel, dintre acestea pot fi amintite nivelul remunerației în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcţie şi solda gradului deţinut în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate, respectiv rezilierea contractului pentru plecări în străinătate pe o perioadă mai mare de 60 zile și obligativitatea restituirii cheltuielilor pentru recrutare şi selecţie de către cetăţenii care, din motive imputabile lor, renunţă la semnarea angajamentului.

Citeşte şi: Piloţii rezervişti revin în aviaţie. Ministrul Marcel Vela anunţă că vor comanda aeronave SMURD