Piloţii rezervişti revin în aviaţie. Ministrul Marcel Vela anunţă că vor comanda aeronave SMURD

Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat luni căa luat legătura cu piloţi rezervişti, care au acceptat să vină pentru a fi comandanţi de aeronave SMURD, iar acestea să poată opera şi pe timp de noapte. La declaraţia ministrului este prezent şu secretarul de stat Raed Arafat, coordonator SMURD.

06 ian. 2020, 08:05
Piloţii rezervişti revin în aviaţie. Ministrul Marcel Vela anunţă că vor comanda aeronave SMURD

Am luat legătură cu piloți rezerviști din cadrul Inspectoratului General de Aviație care au ieșit la pensie, cu legea care a deschis ușa larg pentru angajații ministerului și au acceptat să revină în sistem. Vreau să le mulțumesc, sunt eroi patrioți care au răspuns pozitiv la chemarea ministrului pentru a-şi face datoria față de țară. Ţara are nevoie de ei.

Din acest motiv, respectul meu trebuie adus aici în faţa opiniei publice domnului general Ioan Cristinel, domnului comandor Neculai Chiriţă, domnului comandor Emil Bucurescu şi domnului comandor Puiu Ştefan. Toţi patru au peste 1.000 de ore de zbor şi pot îndeplini condiţia de comandant de aeronavă SMURD astfel încât elicopterele SMURD din Iaşi, Arad, Craiova şi Constanţa să poată executa misiuni de noapte pentru salvarea pacienţilor sau celor accidentaţi”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Citeşte şi Ministrul Vela anunţă că a deranjat „băieţii deştepţi” din zona Ministerului de Interne

Acesta a precizat că vom avea şase aeronave disponibile pentru a acoperi teritoriul României, iar cele două de la Galaţi şi de la Jibou încă nu pot face acest lucru, având în vedere că nu există condiţii tehnice. „În condiţiile în care avem aeronave, vom avea piloţi, de la 1 februarie vor fi angajaţi, vor parcurge etapele de pregătire şi vor executa misiuni şi de noapte, inclusiv pentru a ajuta pacienţi care au nevoie de transplant pe lângă, evident, serviciile de urgenţă pentru pacienţi şi accidentaţi. Aceste elicoptere de la Iaşi, Arad, Craiova, Bucureşti, Constanţa şi Târgu Mureş sunt în slujba cetăţenilor. Voi propune o iniţiativă normativă prin care toate oraşele şi municipiile din România să aibă posibilitatea să îşi amenajeze locuri de aterizare şi decolare autorizate de către Autoritatea Aeronautică să corespundă din punct de vedere tehnic inclusiv pentru decolări şi aterizări de noapte„, a mai spus ministrul de Interne.

Zborurile de noapte ale elicopterelor SMURD au constituit temă de dispută între ministrul Vela şi Arafat, la ultima videoconferinţă cu prefecţii, de anul trecut, coordonatorul SMURD spunând că nu pot fi făcute astfel de zboruri în toate zonele, pentru că nu sunt suficienţi piloţi.