Bani mulţi pentru ŞOMERI. Ce trebuie să faci ca să primeşti 15.500 DE LEI

Somerii care isi gasesc un loc de munca pe perioada somajului au anumite drepturi finaciare. Concret, daca se angajeaza, acestia vor primi un venit de completare până la sfârşitul perioadei în care li se cuvenea indemnizaţie de şomaj.

10 feb. 2020, 12:23
Bani mulţi pentru ŞOMERI. Ce trebuie să faci ca să primeşti 15.500 DE LEI

Iata care sunt drepturile financiale pe care le au somerii la angajare:

„În temeiul art.72 din lege, persoanele prevăzute la art.17 alin.(1), cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, şi care se angajează cu normă întreagă, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii”, spune legislaţia.

Veşti excelente pentru şomeri. 900 de lei pe lună, timp de trei ani, de la stat

Pentru a beneficia de acest drept trebuie să îndeplineşti trei condiţii:

– angajarea să fie cu normă întreagă, conform prevederilor legale;

– încadrarea în muncă să fie pe perioadă nedeterminată sau perioadă determinată mai mare de 12 luni;

– persoanele se încadrează la angajatori cu care nu au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani.

De asemenea, de prima de activare beneficiază șomerii înregistraţi în sistemul public de ocupare care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Această primă are valoarea de 1.000 de lei și se acordă în două tranșe, astfel:

a) o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării;

b) o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.

Cei care pot beneficia de această primă trebuie să îndeplinească aceste condiții:

– este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă de cel puţin 30 de zile şi nu beneficiează de indemnizaţie de şomaj;

– în ultimele 12 luni anterioare angajării nu a lucrat la acel angajator;

– nu a beneficiat de primă de activare în ultimele 12 luni.

Venit minim garantat de 560 de euro timp de doi ani. Doar şomerii pot accesa banii

Totodată, persoanele care îşi schimbă domiciliul din cauză că au găsit un loc de muncă departe de casă vor primi o primă de instalare în valoare de până la 15.500 de lei/familie. Pentru a intra în posesia lor, vechea locuință trebuie să fie la cel puțin 50 km de casă.

Prima se acordă diferențiat, astfel:

– 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa;

– 15.500 lei pentru persoanele prevăzute anterior şi sunt sunt însoţite de membrii familiei în sensul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, iar în cazul familiei monoparentale, în situaţia în care sunt însoţite de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere.

În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi suma prevăzută 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă instalare în cuantum de 3.500 lei.

Prima de instalare se acordă în două tranşe, astfel:

– o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării;

– o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.