Bani pentru campanie. Hrebenciuc, către Ioan Niculae: Cât eşti dispus să dai?

Omul de afaceri Ioan Niculae i-a povestit vicepreşedintelui CJ Brăila, Bunea Stancu, într-o discuţie redată în rechizitoriul DNA, cum a refuzat să discute cu Ionuţ Costea, cumnatul lui Geoană, despre finanţarea campaniei partidului, admiţând că a făcut acest lucru doar când a fost trimis pentru tratative Viorel Hrebenciuc.

RomaniaTV.net
12 ian. 2012, 16:02
Bani pentru campanie. Hrebenciuc, către Ioan Niculae: Cât eşti dispus să dai?

Procurorii anticorupţie redau în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe Ioan Niculae şi Bunea Stancu, document obţinut de Mediafax, o discuţie ambientală purtată de cei doi în 5 noiembrie 2009, în holul hotelului Marriott din Capitală.

Potrivit interceptării, Niculae îi povestea lui Bunea cum l-a refuzat în discuţiile despre o posibilă finanţare a campaniei PSD din 2009, pe Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană şi preşedinte al EximBank.

Niculae a arătat în această discuţie că a vorbit totuşi despre acest subiect atunci când a fost trimis la el pentru tratative Viorel Hrebenciuc.

„Inculpatul Ioan Niculae îi spune coinculpatului Bunea Stancu că pentru a putea fi discutate aspectele legate de efectuarea unei donaţii i-a fost trimis Ionuţ Cotea însă Ioan Niculae a refuzat să colaboreze cu acesta, astfel că următorul trimis a fost Viorel Hrebenciuc care l-a întrebat «cât eşti dispus să dai?»”, se arată în rechizitoriu.

Niculae i-a povestit la acel moment lui Stancu: „Măi, zic: eu pot să dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie să ştie cât mai puţine persoane. Ştii tu (nota procurorilor: adică Viorel Hrebenciuc) şi Ionuţ Costea, care nu ştie decât că m-am întâlnit eu cu el. El nu trebuie să spună. Atâta dau„.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Niculae arată în această discuţie, surprinsă ambiental, că Niculae admite că a plătit deja o parte din bani, respectiv 7 miliarde de lei vechi.

„În continuarea dialogului dintre cei doi este realuată tema numirilor în funcţii publice. Bunea Stancu îi arată lui Niculae că a înţele ideea exprimată de acesta şi anume că Mihai Tănăsescu este indezirabil pentru funcţia de ministru al economiei”, mai notează anchetatorii care arată că în continuare că Niculae îl înjură pe Tănăsescu şi reiterează dorinţa numirii la Ministerul Economiei a lui Iulian Iancu.

Deputaţii PSD Viorel Hrebenciu şi Roert Negoiţă sunt cercetaţi de DNA pentru spălare de bani, într-un dosar disjuns din cel cel în care Ioan Niculae a fost trimis în judecată în urmă cu o zi, în cazul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană.

În dosarul privind trimiterea în judecată a preşedintelui grupului InterAgro, procurorii arată în rechizitoriu că a fost constituit un nou dosar, în care urmează să fie cercetate infracţiunile de folosire a influenţei sau a autorităţii politice, fals în înscrisuri şi spălare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alături de Viorel Hrebenciu, Robert Negoiţă, dar şi oameni de afaceri precum Sebastian Ghiţă şi Emilian Dinescu.

Potrivit aceluiaşi document, a fost făcută şi o a doua disjungere, în acest nou dosar urmând să fie cercetaţi Ioan Niculae, angajaţi APIA şi Angajaţi ai InterAgro, pentru fraudarea unor fonduri europene.

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.