Bani pentru cumpărături înainte de Crăciun pentru români. Ce categorii de români primesc sprijin frumos de la stat

Surpriză de Crăciun! 2,5 milioane de români vor primi 250 de lei de la stat, fonduri alocate pe carduri speciale pentru cumpărarea de alimente.

21 oct. 2023, 07:10
Bani pentru cumpărături înainte de Crăciun pentru români. Ce categorii de români primesc sprijin frumos de la stat

Românii cu venituri mici vor primi şi înainte de Crăciun voucherele pentru alimente, în valoare de 250 de lei, chiar înainte de sărbători. În acest an, românii care fac parte din categoriile vulnerabile primesc șase vouchere de la stat, în valoare de 250 de lei fiecare, pentru alimente și mese calde.

Însă, cei primesc aceste ajutoare sunt pensionarii și cei cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.700 de lei.

Cine poate primi voucherele pentru alimente:

– pensionarii din sistemul public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023

Categoria de persoane care primește 250 de lei. MIPE anunță că a început alimentarea cardurilor cu o nouă tranșă de bani
– copiii și adulții care sunt încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile care au cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social

– cetățenii fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

DOCUMENT Marcel Ciolacu anunţă de când se aplică planul de măsuri fiscale: creşte salariul minim, se taie tichete de masă şi vouchere de vacanţă pentru cei cu salarii mari, impozit de 1% pe cifra de afaceri

”Bugetul măsurii temporare „Sprijin pentru România”, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”, se arată se arată în OUG 63 din 9 mai 2022 şi publicată în Monitorul Oficial.

„În plus, în urma negocierilor purtate anterior de ministrul Boloș, aceste programe vor continua și în exercițiul financiar viitor, inclusiv din 2024 înainte,” a declarat Marcel Ciolacu în august 2023.

De asemenea, premierul a subliniat și reducerea prețurilor la alimentele de bază, care au fost reduse semnificativ în supermarket-uri, cu până la 43%, în urma intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale.

„Românii care merg să folosească sprijinul zilele acestea vor găsi prețuri cu până la 43% mai mici la alimentele de bază, după ce ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale a început să producă efecte. Potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei, faţă de luna iunie, în prima săptămână din august cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume, lactate și carne”, a transmis oficialul.

Ce alimente poţi cumpăra de Crăciun cu cardul social în 2023

Vouchere sociale reprezintă un ajutor de la stat pentru 2,5 milioane de români. Aceştia primesc pe cardul nominal câte 250 de lei, pe care îi pot folosi pentru a achiziţiona o categorie de alimente.

Tichetele au început să fie distribuite din vara anului trecut şi lista magazinelor care acceptă plata cu astfel de carduri s-a mărit, de-a lungul timpului. Acestea sunt oferite o dată la două luni, până la finalul anului şi nu este nevoie să demaraţi vreo procedură anume pentru a le primi. Ministerul Muncii vă va livra prin Poşta Română, fără să fie nevoie să faceţi dosare, ca în cazul ajutoarelor sociale.

Cardurile vin întotdeauna cu o scrisoare în care sunt trecute instrucţiunile de utilizare, alături de codul PIN, precum şi alte detalii despre operatorii economici parteneri, unde le puteţi utiliza. Există în plicul pe care îl veţi primi prin poştă inclusiv un număr de telefon pentru cazurile când întâmpinaţi probleme şi aveţi nevoie de ajutor.

Prin intermediul tichetelor sociale veţi putea achiziţiona mese calde sau alimente, în valoare de 250 de lei, precum: ulei, făină, cafea, mălai, bulion, cartofi, apă plată, apă minerală, mazăre, carne tocată, piept de pui, ceapă, cartofi, cârnaţi, brânză de vaci, caşcaval, şuncă, salam, castraveţi, roşii, lapte, peşte, ton la conservă, diverse fructe la conservă.