Bani pentru demascarea spionilor. China oferă 15.000 de dolari sau „recompense spirituale” celor care îi demască pe cei care îi ameninţă securitatea

China le oferă cetățenilor săi recompense în numerar de până la 100.000 de yuani (15.000 de dolari) pentru informații despre persoanele care pun în pericol securitatea națională.

08 iun. 2022, 21:31
Bani pentru demascarea spionilor. China oferă 15.000 de dolari sau „recompense spirituale” celor care îi demască pe cei care îi ameninţă securitatea

Informatorii de succes pot primi fie „recompense spirituale” în certificate, fie „recompense materiale” în numerar, conform reglementărilor publicate de Ministerul Securității Statului din China. Recompensele în numerar sunt clasificate în patru niveluri în funcție de valoarea informaţiilor primite, variind de la mai puțin de 10.000 de yuani (1.500 USD) la mai mult de 100.000 de yuani.

Informațiile ar trebui să fie specifice despre persoanele sau acțiunile susceptibile să aducă atingere securităţii naţionale, şi, în plus, ar trebuie să fie noi pentru autorități. Sesizările se pot face personal, online, prin poștă sau prin linia telefonică de securitate de stat.

De ani de zile, autoritățile chineze au încurajat publicul să informeze despre spionii străini și colaboratorii lor chinezi prin campanii de propagandă și de stimulare, eforturi care s-au accelerat sub conducerea liderului țării, Xi Jinping, scrie CNN.

Citeşte şi China îşi impune singură „sancţiuni”. Computerele străine vor fi interzise din toate instituţiile publice şi firmele de stat

În 2017, guvernul municipal din Beijing a început să ofere recompense de până la jumătate de milion de yuani (75.000 de dolari) pentru oricine ajută la demascarea unui spion. În decurs de un an, autoritățile au primit aproape 5.000 de rapoarte și au înmânat recompense unor informatori, de la cercetători științifici la șoferi de taxi, potrivit Beijing News.

Acum, noile măsuri urmăresc să standardizeze astfel de recompense și să motiveze publicul, a declarat un reprezentant al Ministerului Securității de Stat. „Formularea măsurilor este favorabilă mobilizării depline a entuziasmului publicului larg pentru a sprijini și asista în activitatea de securitate națională, mobilizând pe scară largă inimile, moralul, înțelepciunea și forța poporului”, a declarat reprezentantul ministerului.

Citeşte şi G7, avertisment pentru Putin și Xi Jinping: „Nu vom recunoaște frontierele pe care Rusia încearcă să le schimbe / China să nu submineze sancțiunile occidentale!”


loading...