G7, avertisment pentru Putin și Xi Jinping: „Nu vom recunoaște frontierele pe care Rusia încearcă să le schimbe / China să nu submineze sancțiunile occidentale!”

Ofensiva rusească în Ucraina se va dovedi în zadar, cel puțin pentru G7, avertizează grupul format din marile forțe economice ale lumii, aliate NATO, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA.

14 mai 2022, 17:13
G7, avertisment pentru Putin și Xi Jinping: „Nu vom recunoaște frontierele pe care Rusia încearcă să le schimbe / China să nu submineze sancțiunile occidentale!”

Grupul țărilor industrializate a transmis printr-o declarație comună, la finalul unei reuniuni de trei zile, că „nu va recunoaște vreodată” frontierele pe care Rusia „încearcă să le modifice cu forța”. În plus, cele șapte state s-au angajat că vor ajuta Ucraina și că va fi nevoie de o nouă rundă de sancțiuni anti-Rusia.

În urma evenimentului, G7 a mai solicitat Belarusului să nu mai sprijine acțiunile militare ale Rusiei. Mai mult, cele șapte state au cerut Chinei „să nu submineze sancțiunile” impuse de Occident Moscovei.

„Nu vom recunoaşte niciodată frontierele pe care Rusia încearcă să le schimbe prin intervenţie militară”, au transmis Ministerele de Externe ale grupului celor şapte mari țări industrializate, la finele unei reuniuni de trei zile care a avut loc în Wangels, Germania.

 

Avertismentul G7 pentru China, partener al Rusiei în BRICS

 

„Solicităm Chinei să nu ajute Rusia în războiul său de agresiune, să nu submineze sancţiunile impuse Rusiei pentru atacul său asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acţiunea Rusiei în Ucraina şi să nu se mai angajeze în manipularea informaţiilor, dezinformare şi alte mijloace de a legitima războiul de agresiune al Rusiei”, se mai arată în declarația comună a celor șapte Ministere de Externe.

De asemenea, reprezentanții G7 au mai transmis că „vom continua asistența militară și de apărare pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar” și că vor susține „suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeei”.

Totodată, G7 a avut un mesaj și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

În acest an, Rusia și-a întărit parteneriatul cu Rusia, în cadrul alianței BRICS, din care mai fac parte Brazilia, India și Africa de Sud, ca membri fondatori. În prezent, țările BRICS cumulează aproximativ 25% din suprafața totală și 40% din populația globului. Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a declarat că BRICS a dat startul unei „noi ordini mondiale”.