Bani pentru panouri fotovoltaice în agricultură şi producţie. Marcel Ciolacu: „Vom avea suficiente alimente la preţuri accesibile pentru toţi românii”

Preşedintele PSD a anunţat, marţi, că Ministerul Agriculturii lucrează la o schemă prin care vor fi acordaţi bani agricultorilor pentru a putea monta panouri fotovoltaice în ferme. Marcel Ciolacu a subliniat că România trebuie să investească în acest moment în infrastructura critică deoarece "vedem cât de important e să fim prevăzători, autonomi şi cu dependenţe reduse".

14 iun. 2022, 10:37
Bani pentru panouri fotovoltaice în agricultură şi producţie. Marcel Ciolacu: „Vom avea suficiente alimente la preţuri accesibile pentru toţi românii”

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a vorbit în cadrul conferinței „Protecția Infrastructurii Critice” despre planurile autorităţilor de a acorda bani pentru panouri fotovoltaice pentru a consolida infrastructura critică, în mod special, în domeniul agriculturii şi energiei.

Marcel Ciolacu: „Mobilizarea rapidă a întregii societăţi în faţa unei dezastru trebuie să fie susţinută”

„În aceste zile realizăm cât sunt de importante infrastructura critică şi toate sectoarele esenţiale. Poate mai mult ca oricând în ultimii 30 de ani, cu un război lângă graniţele ţării noastre, şi după o pandemie cu efecte multiple realizăm nevoia unei funcţionalităţi eficiente a acestora fără sincope.

Dacă anii de pandemie care au testat capacităţile statului român şi ale mediului de afaceri de a rezista asaltului unei situaţii sanitare de forţă majoră, climatul actual de securitate ne arată ce capacităţi avem de întărit şi de dezvoltat suplimentar, fie că vorbim de sectorul energetic, digitalizarea instituțiilor, infrastructura de transport, producţia substanţelor petrochimice, alimentaţie, agricultură sau de mediu.

Statul român are de recuperat mulţi paşi pentru a fi o plasă de siguranţă în momente critice. Mobilizarea rapidă a întregii societăţi în faţa unei dezastru trebuie să fie susţinută printr-o coerenţă şi flexibilă funcţionalitate a statului român.

Sectorul energetic este cel mai bun exemplu. Problemele din lanţ provocate de scumpiri ne arată nevoia stringentă de a investi în capacităţi de energie regenerabilă”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament.

Citeşte şi: Cât costă instalarea panourilor fotovoltaice şi în cât timp se recuperează investiţia

Bani pentru panouri fotovoltaice în agricultură şi producţie. Marcel Ciolacu: „Trebuie să ajutăm fermierii şi producătorii să-şi limiteze costurile”

„Un proiect concret cu impact asupra siguranţei alimentare este cel prin care utilizăm banii din fondurile de modernizare pentru independenţa energetică a fermelor şi unităţilor de producţie.

Ministerul Agriculturii lucrează la o schemă de ajutor de stat prin care acoperişurile fermelor şi halelor de producţie să fie utilizate pentru montarea de panouri fotovoltaice.

Am văzut cu toţii ponderea mare a costurilor la energie în inflaţie. De aceea, trebuie să ajutăm fermierii şi producătorii să-şi limiteze costurile pentru a ne asigura astfel că vom avea suficiente alimente la preţuri accesibile pentru toţi românii.

Un alt sistem de infrastructură critică pentru agricultura românească e sistemul naţional pentru irigaţii. Încă din momentul în care eram în Opoziţie, atât eu, cât şi partidul pe care-l reprezint ne-am luptat pentru folosirea banilor din PNRR şi iată că acum, ajunşi la guvernare, am demonstrat că avem susţinerea europeană pentru finanţarea acestui sistem.

Căutăm în permanenţă soluţii de finanţare prin bani europeni, din fonduri care riscă să fie dezangajate pentru alte domenii care să le redirecţionăm spre sectorul agricol şi alimentare”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Vedem cât de important e să fim prevăzători, autonomi şi cu dependenţe reduse”

„În paralel, actualul context de securitate de la Marea Neagră ne obligă să investim în infrastructura maritimă şi de cale de ferată pentru a asigura fluxurile comerciale europene, atât de necesare atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova.

Vedem cât de important e să fim prevăzători, autonomi şi cu dependenţe reduse.

O dezvoltare coerentă a infrastructurii critice din România va contribui la rezilienţa întregii regiuni. Cel mai important, va spori încrederea românilor în capacitatea statului de a fi o ancoră solidă în faţa oricărui dezastru”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Toate clădirile noi din UE vor fi obligate să aibă panouri solare. Planul Comisiei Europene pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia