Bani pentru românii din diaspora. Ce sume importante primesc cei care se întorc în țară

Românii din diaspora ar urma să primească sume importante de bani pentru a reveni în țara lor natală, însă doar în anumite condiții. Statul român a decis că trebuie să își aducă oamenii acasă, astfel că se promit bani frumoși pentru revenirea de pe meleaguri străine.

02 oct. 2023, 13:51
Bani pentru românii din diaspora. Ce sume importante primesc cei care se întorc în țară
Bani pentru românii din diaspora. Ce sume importante primesc cei care se întorc în țară

Bani pentru românii din diaspora. Aceasta este promisiunea statului român pentru conaționalii care lucrează pe meleaguri străine în căutarea unui trai mai bun. Ca o nouă metodă de a-i convinge pe români să revină în țară, prin programul finanțat din fonduri europene, românii care au locuit cel puțin 36 de luni consecutive în orice țară europeană să primească suma de 2.500 euro, bani livrabili în două tranșe pentru a se întoarce acasă.

Citește și: Românii din diaspora au uitat de unde au plecat! Discuția jignitoare a conaționalilor, suprinsă într-o benzinărie: „Ăștia din România tot proști au rămas”

Bani pentru românii din diaspora pentru a reveni acasă

Statul român face eforturi intense pentru ca românii să revină acasă. O primă dovadă a interesului statului pentru românii din diaspora este chiar faptul că există Departamentul Românilor de Pretutindeni în cadrul Guvernului României.

„Există grupuri de lucru coordonate atât de la nivelul Guvernului României, grupuri de lucru interministeriale, cu reprezentanți ai ministerelor, cât și un grup de lucru coordonat de la Administrația Prezidențială, condus de Sandra Pralong”, a zis Cristian Vasilcoiu în cadrul dezbaterii „Cum acționează autoritățile pentru readucerea acasă a românilor din diaspora? O dezbatere despre migrație, o problemă esențială a României (ediția a II-a)”.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a explicat de ce și cum vor intra românii reveniți din străinătate în posesia sumelor de bani. Potrivit oficialului, românii vor primi prima tranșă de bani atunci când se vor întorace în țară. Tot ce trebuie să facă este să depună o cerere de angajare la Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte o dovadă care atestă faptul că au locuit 36 de luni consecutive în altă țară.

„Ce facem concret pentru a aduce românii acasă? Ministerul Muncii, prin Agenția Națională de Ocupare și Formare Profesională, are un program finanțat din fonduri europene care prevede că fiecare român, care a locuit cel puțin 36 de luni consecutiv în orice țară europeană și dorește să revină acasă, primește suma de 2.500 euro, bani livrabili în două tranșe. Prima tranșă o primește atunci când vine în România și se angajează, iar a doua tranșă o primește dacă lucrează cel puțin 12 luni în țara noastră. Pe lângă bani, ANOFM oferă și consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, dar și în vederea deschiderii unei afaceri dacă un cetățean român este interesat de acest lucru”, a mai zis Cristian Vasilcoiu.

Citește și: Cod rutier 2023. Anunţ important pentru românii cu permise din Diaspora, se decide vineri în Guvernul Ciolacu