Banii din PNRR se lasă aşteptaţi, dar sporurile au fost deja antamate de Coaliţia PNL-USR

Comisia Europeană va decide abia în septembrie dacă va aproba PNRR-ul României, dar lupta pentru sporurile aferente face uitate neînţelegerile din Coaliţia de guvernare.

30 aug. 2021, 17:08
Banii din PNRR se lasă aşteptaţi, dar sporurile au fost deja antamate de Coaliţia PNL-USR

România speră să obţină 30 de miliarde de euro din PNRR. În timp ce alte state au primit deja sume importante, proiectul României aşteaptă încă undă verde de la Comisia Europeană.

Amendamentul prin care și angajații Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi să primească spor de PNRR a fost formulat de deputata Oana Silvia-Țoiu, de la USR-PLUS. Potrivit Newsweek, în spatele acestei decizii s-ar aflat chair Cristian Ghinea, artizanul PNRR.

Pentru ca acest amendament să treacă, USR-PLUS a votat, la schimb, propunerea PNL ca și angajați ai ministerului Energiei să primească spor de PNRR. Ministerul Energiei este condus de către liberalul Virgil Popescu.

OUG 24/2021 prevede deja un spor de 50% pentru funcționarii din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) care lucrează la PNRR.

Discuțiile privind extinderea numărului de funcționari care beneficiază de PNRR, prin amendamente introduse în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților la OUG 24/2021, au început din iulie. Inițial USR-PLUS dorea să refuze propunerea PNL ca aceste sporuri să fie acordate și unor funcționari din ministerul Energiei.

Oficial, Țoiu motivează, potrivit raportului comisiei că: „În lipsa acestor modificări există riscul ca respectiva structură să nu poată fi „populată”, sau riscul de a putea plăti ulterior diferențele salariale restante cumulate cu dobânzi, existând premisa ca funcționarii Autorității de Audit încadrați în această structură să uziteze de drepturile stabilite potrivit jurisprudenței Înaltei Curți de Casație și Justiție precum și a Curții Constituționale, respectiv respectarea principiului “muncă egală, remunerație egală”.

Scandal în Coaliţie, ministrul Justiţiei cere arbitrajul lui Klaus Iohannis şi insistă cu condiţionarea PNRR de reformele în justiţie
Raportul comisiei de buget-finanțe, cu aceste amendamente incluse, trebuie aprobat în plenul Camerei Deputaților. Documentul nu precizează câți angajați ai ministerului Energiei și ai Curții de Conturi vor benficia de acest spor și care va fi impactul bugetar.

Oana Țoiu a explicat, pe Facebook, de ce a ținut ca Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi să primească aceste sporuri.

„La apariția PNRR Comisia Europeană a cerut o echipă dedicată de audit în cadrul Autorității de Audit, iar Guvernul a stabilit că și cei care lucrează în implementarea și în auditarea PNRR vor avea aceeași grilă de salarizare ca cei care lucrează pe alte programe operaționale. În cazul autorității de audit, în ritmul discuțiilor cu Comisia Europeană, modificarea a fost propusă de MIPE în Parlament, susținută și votată de coaliție.

Asta era în iulie. Azi citesc un articol din Newsweek în care ceea ce e asigurarea faptului că oameni cu muncă, pregătire și responsabilitate similară au acces la salarizare similară devine ”sporul Țoiu” (sporul personalului din Autoritatea de Audit e de prin 2005 dar aceste detaliu nu încurcă autorul) și ceea ce a fost discuția tehnică formală a propunerii ministerului în comisii a devenit ”înțelegerea pe surse între Ghinea și inocenta Țoiu”.

Am promis transparență si deschidere chiar și atunci când suntem criticați. Ce mi-aș dori e totuși să primim un tratament corect. Dacă numele meu apare în articol cred că ar ajuta pe toată lumea dacă aș fi întrebată înainte de publicare. Așadar voi clarifica câteva chestiuni pe care le-am sesizat în articol și care cred că ar merita lămurite. Sper și că autorul va ține cont de aceste răspunsuri și că va face modificările necesare.

Florin Cîţu: „PNRR va fi aprobat la sfîrşitul lunii septembrie şi din el va fi finanţat şi programul România Educată”
Autoritatea de Audit este un organism independent operațional de Curtea de Conturi și față de gestionarea și implementarea fondurilor comunitare nerambursabile. Nu e o părere, e o lege, motiv pentru care nu cred că afirmația conform căreia am fi oferit un cadou Curții de Conturi este cea mai corectă.

Nu este un spor introdus acum de către noi ci e vorba de unul existent de mai bine de un deceniu. Da, de mai bine de un deceniu. Ce am făcut noi prin modificările propuse este sa clarificam faptul ca celor care vor lucra pe PNRR sa li se aplice aceeași grila de salarizare ca in cazul celorlalți funcționari care lucrează pe alte programe operaționale/ fonduri europene. Nimic complicat si nici un avantaj suplimentar. Apreciez grija față de bugetul de stat, de altfel noi lucrăm la un set de proiecte care diminuează excesul și inechitatea sporurilor. Da, ar trebui să avem un sistem de sporuri pe baza rezultatelor dar pînă atunci un acces corect al celor cu muncă și responsabilitate similară la salarizare similară, însă merită adăugat și că echipa despre care discutați este mai mică de 20 de persoane”, a scris Țoiu, pe Facebook.

La apariția PNRR Comisia Europeană a cerut o echipă dedicată de audit în cadrul Autorității de Audit, iar Guvernul a…

Posted by Oana Țoiu on Monday, August 30, 2021

Decizia legată de PNRR, după Congresul PNL. Ghinea: În ultimele zece zile din septembrie vom avea decizia Comisiei privitoare la PNRR-ul României

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că în ultimele zece zile din septembrie România va primi decizia Comisiei Europene referitoare la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar în octombrie urmează decizia Consiliului European.

„Am terminat partea de negocieri politice cu Comisia Europeană. Colegii mei din minister şi colegii din ministerele de linie completează acum acele componente uriaşe, acele mii de pagini în acord cu ceea ce am negociat. E perioadă de concedii, se munceşte mai puţin la Comisie, la noi se munceşte încă foarte mult, la MIPE, pentru a trimite aceste componente updatate la Comisie. Apoi este o perioadă de trei, patru săptămâni la Comisie, toate directoratele din Comisie iau la mână ce trimitem noi şi spun dacă este OK, dacă este în linie cu ce am negociat. Pe acest calendar, în ultimele zece zile din septembrie vom avea decizia Comisiei privitoare la PNRR-ul României. Apoi vom avea în octombrie decizia Consiliului şi să terminăm această sagă care a durat mai mult decât aş fi dorit eu, care este mai complicată decât aş fi dorit eu şi multă altă lume, dar care reprezintă noutate absolută în sensul de a avea la pachet mulţi bani şi multe reforme”, a explicat Cristian Ghinea.  El a menţionat că din PNRR aproape două miliarde de lei vor veni imediat după aprobare.