Banii europeni se duc pe salarii exorbitante date pe ochi frumoşi VIDEO

De exemplu, un fost instructor auto ţine acum cursuri IT pe un salariu de aproape 10 mii de euro lunar. Aşa funcţionează centrul de pregătire de la Râşnov care, oficial, a absorbit 10 milioane de euro, bani nerambursabili. De aici, din salariile umflate, lua Silviu Bian, fostul şef ANOFM, şpagă lunar.

RomaniaTV.net
10 mart. 2012, 10:48
Banii europeni se duc pe salarii exorbitante date pe ochi frumoşi VIDEO

Centrul de pregătire de la Râşnov al ANOFM are în derulare două proiecte în valoare totală de 10 milioane de euro. 75% din bani sunt de la Uniunea Europeană, nerambursabili, restul de 25% ar fi trebuit să provină de la ANOFM. Pentru cele 25 de procente pe care trebuia să le aprobe Silviu Bian, angajaţii de la Râşnov dădeau lunar şpagă o parte din venituri.

„Încă de la angajare, dl Ristea Cristache, manager de proiecte, mi-a adus la cunoştinţă că jumătate din suma pe care o voi primi lunar trebuie să i-o dau pentru a-i fi remisă preşedintelui ANOFM, Bian Silviu”, a declarat Gabriela Şuvăr, expert tehnic.

Angajaţii au acceptat să dea mită pentru că veniturile erau exorbitante. Salariile erau cuprinse între 90 şi 400 de milioane de lei vechi pentru un singur proiect. La Râşnov, se derulau, însă, două proiecte, astfel că sumele care se adunau depăşeau lejer 10 mii de euro lunar.

Însuşi Silviu Bian, preşedintele ANOFM, a recunoscut judecătorilor că el a intervenit pentru 3 persoane.

Ultimul, Ioan Căliman, a fost consilierul personal al lui Bian. Un alt coleg era o rudă a primarului din Râşnov. Maria şi Bogdan Benea sunt mamă şi fiu angajaţi pe ochi frumoşi, aşa cum au şi recunoscut în faţa judecătorilor.

Fiul meu a avut o şcoală de şoferi unde a avut-o ca elevă pe Dimitriu Irina (n.r. manager de proiect), astfel începând relaţia cu aceasta şi, ulterior, propunerea de angajare. Am urmat Facultatea de maşini şi utilaje Braşov şi am făcut cursuri de contabilitate, iar fiul Facultatea de Mecanică. Natura atribuţiilor mele în cadrul proiectelor ţinea mai mult de contabilitate, iar Bogdan era administratorul firmei şi ţinea cursuri IT„, a declarat Maria Benea, potrivit dosarului DNA.

Salariile erau umflate tocmai pentru mita şefilor, însă jaful pe fonduri europene nu se opreşte aici. În faţa magistraţilor, după ce a fost eliberat din arest, Silviu Bian a recunoscut: firma care a câştigat cele două proiecte nu aparţine administratorului din acte, ci unui angajat al AJOFM Braşov, Ristea Cristache, care îi aducea lui cota lunară de şpagă.