Banii intră pe card în cinci zile. Anunţ de ultimă oră despre vouchere sociale 2022

Cine sunt românii care vor primi vouchere sociale din 20 iunie 2022, în valoare de 250 de lei. Guvernul a stabilit toate detaliile.

15 iun. 2022, 13:45
Banii intră pe card în cinci zile. Anunţ de ultimă oră despre vouchere sociale 2022

Vouchere sociale 2022. Aproximativ 3 milioane de români vor putea beneficia de voucherele sociale, bani pe care îi vor putea folosi pentru cumpărarea de produse alimentare. Valoarea totală a ajutoarelor se ridică la 3,1 miliarde lei și vor fi acordate în patru tranşe, până la finalul anului. Încărcarea voucherelor va începe de pe data de 20 iunie.

  • Primele carduri pe care vor fi încărcate voucherele sociale în valoare de 250 lei au fost distribuite, iar încărcarea voucherelor pe carduri va începe cu data de 20 iunie 2022. Este vorba de peste 2,5 milioane de vouchere sociale, a anunţat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Tichetele cu valoare nominală de 250 de lei care vor fi oferite prin programul guvernamental ”Sprijin pentru România” persoanelor cu risc de sărăcie. Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziţia de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei.

Vouchere sociale, amenzi colosale pentru cei care le utilizează necorespunzător: primeşti 250, plăteşti amendă de 10.000 de lei!
MIPE anunţă că acestea sunt finanţate atât din bugetul de stat, cât şi din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020 precum şi din viitoarea perioadă de programare 2021-2027 prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS): ”Începând cu identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea şi evident producţia unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea şi validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii şi ANAF, distribuţia la nivel naţional şi încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate şi de mobilizare la nivelul Guvernului. Negocierile cu Comisia Europeană, mecanismele de finanţare din surse multiple şi alte inovaţii în finanţarea europeană nici nu mai contează în momentul în care românii cu probleme financiare grave vor primi primele semne de sprijin” a declarat ministrul Marcel Boloş.

Ce români vor primi vouchere sociale din 20 iunie 2022

Vor beneficia de tichete:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.
  • persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Potrivit MIPE, mecanismul de distribuire prevede trei etape: emiterea cardurilor de către unităţile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), distribuirea prin intermediul CN Poşta Română şi încărcarea valorică a cardurilor.

Voucherele sociale vor fi acordate în patru tranşe, reprezentanţii MIPE având în vedere ca la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adapteze calendarul următoarelor tranşe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziţionarea alimentelor şi meselor calde.

VOUCHERELE DE VACANŢĂ expiră la 30 iunie. Atenţie, se pierd banii chiar dacă s-a plătit impozit pe ei

Nicolae Ciucă, despre voucherele sociale

”Așa cum am promis, punem în aplicare măsurile de protejare a cetățenilor români și economiei, cuprinse în programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Primele carduri către români pe care vor fi încărcate voucherele sociale în valoare de 250 lei au fost distribuite de Poșta Română. Încărcarea voucherelor pe carduri se va face după ce se încheie procesul de distribuire, începând cu data de 20 iunie 2022”

a scris pe Facebook prim-ministrul Nicolae Ciucă.