Barack Obama a depus jurământul în cadrul unei ceremonii modeste, la Casa Albă

Învestirea lui Barack Obama în cel de-al doilea mandat prezidenţial consecutiv a avut loc duminică, cu câteva minute înantea prânzului, în cadrul unei ceremonii discrete, la Casa Albă, mai puţin pretenţioasă decât cea prilejuită în urmă cu patru ani, la primul său mandat.

20 ian. 2013, 18:06
Barack Obama a depus jurământul în cadrul unei ceremonii modeste, la Casa Albă

Ceremonia de depunere a jurământului de credinţă s-a desfăşurat la Casa Albă,  în Blue Room – un salon elegant, cu ornamente în stil Empire, care a găzduit recepţii elegante de-a lungul vremii. Ceremonia jurământului de credinţă al preşedintelui a durat trei munite şi s-a desfăşurat în faţa Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, John G.Roberts Jr.

La ceremonia depunerii jurământului au asistat familia prezidenţială – Michelle, soţia lui Obama şi cele două fiice ale lor, Sasha şi Malia – ca singurii martori la depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară, după cum precizase un comunicat de presă al Casei Albe cu puţin timp înaintea ceremoniei.

„Jur cu solemnitate că voi îndeplini cu credinţă îndatoririle de preşedinte al Statelor Unite şi îmi voi consacra toate forţele păstrării, protejării şi apărării Constituţiei Statelor Unite”, a jurat preşedintele Barack Obama, cu mâna pe Biblie, în faţa Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie. Biblia pe care a jurat Obama a fost dată de tatăl mamei sale, Fraser Robinson al IIIlea, fiicei lui, LaVaughn Delores Robinson, în 1958.

Vicepreşedinte Joe Biden, cu care Obama va face echipă în acest nou mandat, a depus jurământul în cursul dimineţii. Jurămintele celor doi marchează nu numai începutul oficial al celui de-al doilea mandat în care sunt împreună, ci şi trasarea unei linii de demarcaţie între provocările numeroase din primul mandat şi agenda mai modestă din cel de-al doilea mandat al preşedintelui Obama, care pare a fi de departe mai liniştit decât primul, conform părerilor exprimate de mai mulţi analişti politici citaţi de presa americană.

Jurământ „profund secret”

Când ziua Învestirii a picat tot într-o duminică, în 1877, şeful Justiţiei de atunci, Morrison R. Waite, i-a luat jurământul lui Rutherford B.Hayes în Red Room (Salonul Roşu), fără să fie prezent niciun martor. Acest jurământ privat „profund secret” a fost o surpriză totală pentru public. După aceea a fost informată şi presa.

Anul acesta, Casa Albă a decis în ultimul moment să permită unui număr mic de reporteri şi posturi de televiziune accesul la eveniment. Este pentru a patra oară când ziua de depunere a jurământului unui preşedinte american pică duminică, din cauza datei de 20 ianuarie, cu o zi înainte de ceremonia de învestire, potrivit Asociaţiei Istoricilor de la Casa Albă. S-a întâmplat la fel în cazul lui Ronald Reagan, în 1985, cu Dwight Eisenhower, în 1957 şi cu Woodrow Wilson, în 1917.