Barack Obama: Credibilitatea SUA va fi ştirbită dacă Congresul respinge acordul nuclear cu Iranul

Publicat: Miercuri, 05 August 2015 21:43 // Actualizat: Miercuri, 05 August 2015 21:43 // Sursa: romaniatv.net

Președintele american Barack Obama a declarat miercuri că dacă Congresul american, dominat de republicani, respinge acordul nuclear între Iran și marile puteri, atunci credibilitatea Statelor Unite va fi știrbită, relatează AFP, citată de Agerpres. 

Dacă Congresul 'ucide acest acord, vom pierde ceva mai prețios: credibilitatea Americii ca lider al diplomației, credibilitatea Americii ca ancoră a sistemului internațional', a declarat președintele Obama la Washington, într-un discurs de susținere pentru acordul semnat cu Iranul la mijlocul lunii iulie.

Totodată, Barack Obama a avertizat că respingerea de către Congresul american a acordului nuclear cu Iranul ar conduce la un război în Orientul Mijlociu.

'O respingere a acordului de către Congres ar lăsa orice administrație americană hotărâtă să împiedice Iranul să se doteze cu o armă nucleară în fața unei singure opțiuni: un alt război în Orientul Mijlociu. Nu spun acest lucru pentru a fi provocator. Este un fapt', a mai spus Barack Obama, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, președintele american a recunoscut că o parte din fondurile deblocate prin ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului, după acordul nuclear, vor fi folosite pentru 'acțiuni teroriste'.

Citeşte şi Incident în Golful Aden: O navă de război iraniană a luat în cătare un elicopter şi o navă americană

Însă, în opinia președintelui Obama, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită de către autoritățile iraniene pentru a îmbunătăți situația populației, subliniind că și 'un regim represiv precum Iranul nu poate ignora speranțele' în rândul populației.

În același timp, Barack Obama a desemnat Israelul ca fiind singura țară care s-a exprimat public împotriva acordului dintre Iran și marile puteri, dând totodată asigurări că Teheranul va fi sancționat dacă acordul nu este respectat.

'Toate țările din lume care s-au exprimat public, cu excepția guvernului israelian, au sprijinit acordul', a spus Obama, al cărui discurs, tradus în ebraică, a fost transmis la postul de radio public israelian.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 aug 21:58
Votează email 0 email
...credibilitatea Statelor Unite va fi știrbită, relatează AFP, citată de Agerpres.  Citește mai departe… Mai mult: romania tv ...
1
EUR
4.8582
RON
21 Sep
noapte 12 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H