Barack Obama recunoaşte că SUA au subestimat ameninţarea reprezentată de gruparea Statul Islamic

Preşedintele Barack Obama a recunoscut duminică că Statele Unite ale Americii au subestimat faptul că haosul din Siria ar putea oferi un teren propice pentru apariţia grupărilor jihadiste periculoase precum organizaţia Statul Islamic (SI), informează AFP.

28 sept. 2014, 17:54
Barack Obama recunoaşte că SUA au subestimat ameninţarea reprezentată de gruparea Statul Islamic

Şeful statului american a afirmat pentru CBS News că Siria reprezintă „Ground Zero pentru jihadiştii din întreaga lume”.

„Şeful serviciilor noastre de informaţii Jim Clapper a recunoscut că acestea au subestimat ceea ce se întâmplă în Siria”, a declarat el.

Barack Obama a afirmat că cei care fac propagandă SI au devenit foarte activi în mediul on-line şi atrag, în Europa, America, Australia şi în ţările musulmane, noi recruţi „care cred în inepţiile lor jihadiste”.

Liderul de la Casa Albă a adăugat că soluţia este în parte militară, referindu-se la raidurile aeriene lansate de coaliţia formată din Statele Unite şi aliaţii săi, având drept scop privarea SI de teritorii şi resurse. Obama a subliniat însă că Siria şi Irakul trebuie să-şi rezolve crizele politice care afectează cele două ţări.

Irakul este divizat, după retragerea trupelor americane, între o populaţie sunnită şi un guvern şiit, în timp ce Siria este prinsă într-un război civil sângeros din 2011.