Barack Obama trimite Europei de Est un MESAJ SACROSANCT

Presedintele american Barack Obama a reafirmat inca de la sosirea sa, marti, la Varsovia, ca angajamentul american in Europa de Est, ingrijorata de criza ucraineana, este "sacrosanct", relateaza AFP.

RomaniaTV.net
03 iun. 2014, 09:31
Barack Obama trimite Europei de Est un MESAJ SACROSANCT

Barack Obama transmite încă un mesaj de susţinere pentru Europa de Est. „Angajamentul nostru in securitatea Poloniei si in cea a aliatilor nostri din Europa Centrala si de Est este un element esential al propriei noastre securitati si este sacrosanct”, a declarat Obama, dupa ce s-a întâlnit cu piloţi şi militari polonezi si americani pe aeroportul de la Varsovia.

Preşedintele american Barack Obama a reafirmat, la sosirea sa marţi la Varşovia, că angajamentul american faţă de securitatea Europei de Est este ‘sacrosanct’, în contextul îngrijorărilor suscitate de criza ucraineană, relatează AFP, citată Agerpres.

Barack Obama a declarat că Statele Unite şi NATO şi-au întărit angajamentul faţă de securitatea Poloniei în timpul crizei din Ucraina. El a spus că va anunţa marţi un nou ajutor de securitate pentru Europa de Est.

‘Securitatea Poloniei şi a întregii regiuni este strâns legată de cooperarea cu Statele Unite, cu prezenţa trupelor americane pe teritoriul polonez, într-un moment în care noi ne confruntăm cu o criză foarte aproape de graniţele noastre şi de cele ale NATO’, a declarat, la rândul său, preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.

De asemenea, preşedintele american Barack Obama a propus marţi, la Varşovia, alocarea unei sume de până la un miliard de dolari pentru desfăşurarea de noi forţe americane – terestre, navale şi aeriene – în Europa de Est, pe fondul crizei din Ucraina, informează AFP.

Această ‘iniţiativă pentru asigurarea /securităţii/ Europei’ trebuie aprobată de Congresul SUA. Ea ar trebui să servească, de asemenea, la dezvoltarea capacităţilor ţărilor care nu sunt membre ale NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, pentru a le permite să coopereze cu Statele Unite şi aliaţii lor occidentali şi pentru a-şi consolida propria lor apărare, a precizat Casa Albă.

Liderul administraţiei americane a sosit marţi dimineaţă într-o vizită de două zile la Varşovia, prima etapă a turneului său european, ocazie cu care va participa la ceremoniile dedicate celei de-a 25-a aniversări de la primele alegeri parţial independente pentru parlamentul de la Varşovia, care au pus baza schimbărilor democratice în această ţară în 1989.

Obiectivul principal al turneului în Europa al preşedintelui american vizează consolidarea ‘relaţiilor transatlantice’ cu aliaţii SUA, inclusiv în ceea ce priveşte criza din Ucraina.

În Polonia, vecinul de vest al Ucrainei şi aliat al SUA în cadrul NATO, Obama se va întâlni cu lideri din Europa Centrală şi de Est, inclusiv cu noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko.