Barack Obama, ultimul discurs STAREA NAŢIUNII: ISIS nu este o ameninţare existenţială pentru SUA

Barack Obama a afirmat, marți seară, în ultimul său discurs despre starea Naţiunii pronunțat în fața Congresului de la Washington, că gruparea Statul Islamic "nu reprezintă o amenințare existențială" pentru Statele Unite, potrivit AFP.

RomaniaTV.net
13 ian. 2016, 04:18
Barack Obama, ultimul discurs STAREA NAŢIUNII: ISIS nu este o ameninţare existenţială pentru SUA

„Mase de luptători care stau în partea din spate a mașinilor de teren și spirite torturate care complotează în apartamente sau garaje sunt un pericol enorm pentru civili și trebuie să fie opriți. Dar ei nu reprezintă o amenințare existențială pentru Națiunea noastră”, a declarat președintele american.

Într-o referire abia voalată la adversarii săi republicani, pe care Casa Albă îi acuză că se joacă fără scrupule cu angoasele americanilor, președintele democrat va insista, în perspectiva alegerilor prezidențiale din noiembrie, asupra necesității de a se adapta la schimbare fără temeri legate de aceasta.

„America a traversat schimbări majore în trecut: războaie și recesiuni, sosirea imigranților, lupta pentru drepturi civile”, urmează să declare, potrivit unor fragmente din discursul său despre starea Uniunii difuzate de Casa Albă.

„De fiecare dată, unii dintre noi au afirmat că le este teamă de viitor (…) De fiecare dată, am învins această teamă”, urmează să sublinieze.

Transformările în curs sunt încărcate de promisiuni, cum sunt „descoperirea medicale fantastice”, dar și „tulburări economice” care apasă asupra familiilor. „Ele permit accesul la educație pentru fetele din satele cele mai îndepărtate, dar conectează peste mări teroriștii care pun la cale atentate”, va continua liderul administrației americane.

„Ne place sau nu, aceste schimbări se vor accelera”, va insista Barack Obama, la putere din 2009.

„Democrația pretinde un minim de legături de încredere între cetățenii săi”, va mai afirma el, îndemnând la „dezbateri constructive și raționale”.

În repetate rânduri, Barack Obama, care până în prezent s-a ținut departe de campania vizând desemnarea succesorului său, a denunțat afirmațiile cu privire la imigranți făcute de miliardarul Donald Trump, pe care sondajele îl arată pentru moment pe primul loc în tabăra republicană.

La începutul lui decembrie, Casa Albă a calificat „cinice”, „distrugătoare” și „condamnabile moral” propunerile acestuia de a interzice temporar intrarea musulmanilor în Statele Unite, pe fondul atentatului sângeros de la San Bernardino (California).