Bărbat găsit mort lângă izvorul de ape minerale. Medicii spun că a inhalat gaze acumulate în incintă subterană

Caz şocant în Bistrţa-Năsăud. Un turist a murit asfixiat cu gaze la un izvor. Bărbatul tocmai ce participase la slujba de la Mănăstirea din zonă.

27 oct. 2016, 12:26
Bărbat găsit mort lângă izvorul de ape minerale. Medicii spun că a inhalat gaze acumulate în incintă subterană

Un bărbat de 38 de ani a fost găsit mort, marţi seara, la izvorul de borcut „Carpatica” din Parva. Răzvan Marian Mureșan locuia și muncea ca șofer în Năsăud și, din cele relatate de primarul Ioan Strugari, venise la Parva pentru a se ruga la mănăstire.

„Din câte cunosc, după vecernie, bărbatul a mers singur să ia apă de la izvorul de borcut, însă a fost găsit fără suflare câteva minute mai târziu, de un localnic, care a dat alarma”, ne-a spus edilul.

Manevrele de resuscitare aplicate de paramedicii SMURD nu au avut efect şi din păcate bărbatul a fost declarat decedat după aproape o oră. Cel mai probabil, acesta a inhalat monoxid de carbon, sulf sau amoniac, gaze emanate în zona izvorului, aflat într-o incintă subterană.

Potrivit mesagerul.ro, cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală din Bistrița, polițiștii deschizând o anchetă.

Cel mai cunoscut izvor din Parva, „Carpatica” nu este la prima „jertfă”. Potrivit secretarului comunei, Ioan Căluș, un caz similar s-a petrecut în 2014, atunci când și-a pierdut viața un localnic, Nicolae Strugari, la vârsta de 49 de ani.

„Este cel mai vestit izvor din zonă, care în urmă cu mai bine de șase decenii avea captarea la circa 300 de metri, în galeria minieră La Nuc. Îmi amintesc și acum că existau perioade când minerii nu ne dădeau voie să intrăm, pentru acumularea de gaze. Odată cu începerea exploatării la mina de caolin, în anii ’80, lucrările executate în plan înclinat au făcut ca izvorul să se piardă, iar când acele lucrări au fost abandonate, imediat după Revoluție, sforul de apă minerală a reapărut, fiind scos pe un tub de-a lungul pârâului Valea Vinului. Apoi, în anii următori, primăria s-a ocupat de amenajarea unei incinte de protejare a izvorului. Din câte mi-au povestit oameni cu vechime în minerit, eliminarea în exces a gazelor izvoarelor minerale se produce atunci când se surpă fostele galerii de mină, în perioade aleatorii, favorizate de anotimpurile ploioase. Cu siguranță că așa s-a întâmplat și acum”, a povestit secretarul comunei, Ioan Căluș.

Citeşte si: Moarte suspectă în Capitală. Cadavrul unui bărbat, descoperit într-un puţ între liniile de cale ferată, în zona Chitila Triaj