Bărbații din Ucraina ar putea părăsi legal țara. Care e suma de bani pe care ar trebui să o plătească

Legea marțială aplicată în Ucraina de la începutul războiului ar putea fi ignorată dacă e plătită o sumă de bani.

31 mai 2022, 11:49
Bărbații din Ucraina ar putea părăsi legal țara. Care e suma de bani pe care ar trebui să o plătească

Bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani ar putea obține dreptul să părăsească legal Ucraina, potrivit unei propuneri a consilierului Ministrului Afacerilor Interne de la Kiev, Viktor Andrusov. El susține crearea unui fond special de asigurări care să fie finanțat din sumele colectate de la bărbații care vor pleca peste hotare în perioada legii marțiale.

„Propun să fie introdusă o contribuție de asigurare de 3.000-5.000 de dolari, care să le permită celor ce au plătit să părăsească țara. În orice caz, interzicerea generală strică și mai mult. Mulți ani banii care veneau de la cei ce munceau în afară salvau economia noastră și mai ales acum acest lucru este actual”, a menționat Viktor Andrusov, potrivit Ukranews.

Războiul ar putea dura mult timp de acum încolo, a transmis reprezentantul MAI de la Kiev, care a precizat că „vom mai mobiliza nu o singură sută de mii de soldați”.

Oficialul ucrainean a argumentat că blocarea bărbaților în Ucraina este nefavorabilă relațiilor economice cu statele vecine.

„Un cunoscut de-al meu nu a reușit până la război să semneze un contract de export al producției noastre în Germania pentru o sumă de câteva milioane de euro. Timp de 3 luni este așteptat acolo să discute și să semneze contractul care ar salva 300 de locuri de muncă. Problema nu ține în mod direct de interdicție, ci de modul de abordare a acestei interdicții de a părăsi țara”, a spus Viktor Andrusov.

Volodimir Zelenski a avut o reacție dură față de petițiile care cer permiterea bărbaților să părăsească Ucraina. „Nu înțeleg pe deplin cui i se adresează această petiție. Mie sau poate că această petiție ar trebui adresată părinților acelor soldați care au apărat Ucraina cu prețul vieții, când astăzi de la 50 la 100 de oameni pot muri în țara noastră în zona cea mai grea, în est”, a declarat Volodimir Zelenski.

Citește și Volodimir Zelenski, apel făcut la miezul nopţii către UE

Citește și Război în Ucraina, au sunat sirenele de război. Rusia pregăteşte o ofensivă masivă