Bărbatul care a muncit aproape neîntrerupt şase zile să deblocheze Canalul Suez a trăit momente dramatice. Tot timpul i-a fost teamă că nava se va prăbuşi peste el

Canalul Suez a fost blocat aproape o săptămână, timp în care sute de persoane au muncit din greu la repunerea pe linia de plutire a navei Ever Given, iar Abdullah Abdel-Gawad este unul dintre cei care a reţinut în mod deosebit atenţia.

07 apr. 2021, 22:00
Bărbatul care a muncit aproape neîntrerupt şase zile să deblocheze Canalul Suez a trăit momente dramatice. Tot timpul i-a fost teamă că nava se va prăbuşi peste el

Abdullah Abdel-Gawad este excavatorist, iar imaginea cu el conducându-şi utilajul pentru a ajuta la deblocarea Ever Given din Canalul Suez a devenit virală. Excavatorul său e ca o muscă pe lângă uriaşul de metal care blochează canalul, iar încercările sale par hilare şi sortite eşecului. Pe internet au apărut de altfel o serie de meme-uri umoristice, însă povestea lui Abdullah Abdel-Gawad nu este nicidecum plină de haz.

Bussines Insider a stat de vorbă cu bărbatul care a muncit aproape şase zile neîntrerupt pentru a debloca din canal imensa navă container. „Unul dintre ultimii oameni care a conștientizat avalanșa de meme care a urmat a fost însuși Abdel-Gawad„, scrie publicaţia. El a povestit despre experiența sa în cele șase zile în care a lucrat aproape constant pentru a ajuta la eliberarea navei. Din interiorul excavatorului său, nu l-a observat pe fotograful care i-a făcut de acum celebra poză, care a fost distribuită de Autoritatea Canalului Suez în data de 25 martie. „Chiar nu am fost atent la nimic din toate acestea„, a spus el, după care a început să vadă meme-urile de pe reţelele de socializare.

Citeşte şi Şeful Autorităţii Canalului Suez estimează la un miliard de dolari pierderile provocate de blocarea navei Ever Given

Lui Abdullah Abdel-Gawad nu i-a picat deloc bine când a văzut glumele, pentru că i se pare că lumea râdea de munca lui. „Autoritatea Canalului Suez a luat măsuri, dar a trimis echipamente de mărimea unui bob de orez„, era, spre exemplu, unul dintre comentarii. „Am fost un pic supărat”, a spus el. „Dar am fost într-adevăr foarte motivat, pentru că am vrut ca lumea să spună: El a făcut-o„.

El a fost atât de conștient de privirea lumii asupra muncii sale încât nu a vrut ca nimeni să știe că este omul din excavator până după deblocarea navei, a mai mărturisit Abdel-Gawad. Totuşi, el nu a fost singurul muncitor care a simțit acest tip de presiune. Marinarii care operau remorcherele au avut parte de meme-uri asemănătoare, în timp ce făceau nenumărate încercări de a remorca nava imensă.

Pentru Abdel-Gawad, remorcherele nu au oferit însă același spectacol ca excavatorul său. „Nimeni nu s-a concentrat cu adevărat pe acestea. A fost doar excavatorul datorită diferenței uriașe de dimensiuni, un excavator atât de mic în fața unei nave atât de gigantice”, a mai spus el. În timpul manevrelor el a avut o teamă foarte reală că, în loc să refloteze nava, o va destabiliza, provocând căderea asupra lui. „Dacă vedeți dimensiunea navei și vedeți dimensiunea excavatorului, este absolut terifiant„, a spus el. Alți doi muncitori în excavatoare, care au ajuns la fața locului câteva zile în urmă, erau prea speriați pentru a lucra direct sub navă, a mai mărturisit Abdel-Gawad. În schimb, au lucrat pentru a transporta materialul excavat departe de locul în care era lăsat de Gawad.

Citeşte şi Cum a decurs salvarea navei care a blocat Canalul Suez. Imagini impresionante de la operaţiune