Cum a decurs salvarea navei care a blocat Canalul Suez. Imagini impresionante de la operaţiune

După ce au lucrat timp de aproape o săptămână pentru a elibera navei masive, blocate pe Canalul Suez , experții au dus la cap luni sarcina monumentală, de a o repune pe linia de plutire, folosind o mulțime de operaţiuni ample

29 mart. 2021, 21:07

Cum a decurs salvarea navei care a blocat Canalul Suez. O flotilă de zece remorchere a smuls în cele din urmă arcul bulbos al navei container de dimensiunile clădirii  Empire State Building de pe malul nisipos al canalului, unde a rămas  blocat încă din 23 martie.

Cum a decurs salvarea navei care a blocat Canalul Suez. Imagini impresionante de la operaţiune.

După ce au tras nava peste malul canalului, salvatorii au poziţionat-o apoi spre Marele Lac Amar, o întindere largă de apă la jumătatea distanței dintre capătul nord și sud al canalului. Datele prin satelit de la MarineTraffic.com au confirmat că nava era în sfârșit în curs de desfășurare – îndepărtându-se la aproximativ 1,5 noduri de linia țărmului spre centrul arterei globale.

„Am scos-o!” a spus Peter Berdowski, CEO al Boskalis, compania de salvare angajată pentru dislocarea behemotului de 200.000 de tone, care are lungimea a patru terenuri de fotbal. „Sunt încântat să anunț că echipa noastră de experți, care lucrează în strânsă colaborare cu Autoritatea Canalului Suez, a reflotat cu succes nava… făcând astfel posibilă din nou trecerea liberă prin Canalul Suez”, a adăugat el într-o declarație.

Cu toate acestea, nava este așteptată să fie supusă unei inspecții tehnice înainte de a relua călătoria întârziată, au spus autoritățile canalului. Nu este clar dacă nava, care transportă mărfuri din Asia în Europa, va continua până la destinația inițială Rotterdam sau dacă va trebui să intre într-un alt port pentru reparații din cauza accidentului major.

De asemenea, a rămas neclar când canalul va fi redeschis traficului, inclusiv cele aproximativ 365 de nave care au fost blocate în spatele navei mamut în timpul săptămânii haotice. Logjam-ul a creat un blocaj masiv de circulație pe calea navigabilă vitală, deținând în fiecare zi 9 miliarde de dolari în comerțul global și tensionând lanțurile de aprovizionare deja împovărate de pandemia COVID-19.

Bursele din Asia și prețul petrolului au reacționat imediat la anunț. Bursele au crescut, iar prețurile petrolului au scăzut, pe fondul speranțelor că o cale navigabilă vitală ar putea fi redeschisă iar transportul naval global și-ar putea reveni.

Știrile s-au adăugat optimismului cu privire la creșterea mondială, pe măsură ce piețele privesc către președintele Joe Biden pentru a-și prezenta planurile de cheltuieli cu infrastructura săptămâna aceasta, ceea ce ar putea supralicita o recuperare deja accelerată a SUA.

Citeşte şi: Nava care bloca Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire. Bursele au crescut, iar prețurile petrolului au scăzut