Bărbatul care a suportat al doilea transplant cu inimă de porc din lume a decedat la 6 săptămâni de la intervenție: „Speram că o să avem mai mult timp împreună

Cel de-al doilea bărbat din lume care a făcut transplant cu o inimă de porc s-a stins din viață la șase săptămâni de la intervenția chirurgicală. Corpul a început să respingă inima chiar în ultimele zile.

01 nov. 2023, 13:15
Bărbatul care a suportat al doilea transplant cu inimă de porc din lume a decedat la 6 săptămâni de la intervenție: „Speram că o să avem mai mult timp împreună
Bărbatul care a suportat al doilea transplant cu inimă de porc din lume a decedat la 6 săptămâni de la intervenție: „Speram că o să avem mai mult timp împreună

Lawrence Faucette, a doua persoană care a beneficiat de o inimă de porc modificată genetic într-un transplant experimental, a încetat din viață la șase săptămâni după procedură. Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland (UMMC), unde transplantul a avut loc, inima a început să prezinte semne de respingere în zilele dinaintea decesului.

Citește și: Ramzan Kadîrov ar fi în stare critică după un transplant de rinichi. Liderul cecen infirmă zvonurile cu un VIDEO

„Ultima dorință a domnului Faucette a fost ca noi să profităm la maximum de ceea ce am învățat din experiența aceasta, astfel încât alții să aibă o șansă la o nouă inimă atunci când un organ uman nu este disponibil. A spus echipei de medici și asistente care s-au ocupat de el că ne iubește. Ne va lipsi foarte mult”, a declarat dr. Bartley Griffith, director clinic al programului de transplant cardiac de la Universitatea din Maryland, potrivit CNN.

La vârsta de 58 de ani, Faucette a fost spitalizat la UMMC pe 14 septembrie, din cauza simptomelor de insuficiență cardiacă, urmând să fie supus unui transplant experimental de inimă șase zile mai târziu. Din cauza bolii sale de inimă și a condițiilor medicale preexistente, el nu era candidat eligibil pentru un transplant de inimă umană.

„Singura mea speranță este să aleg un transplant cu inima de porc, xenotransplant”, a spus Faucette într-un interviu cu câteva zile înainte de operație.

„Nu avem alte așteptări decât să sperăm că o să avem mai mult timp împreună”, a spus tot atunci soția lui, Ann Faucette.

În săptămânile de după transplant, medicii lui Faucette au spus că acesta făcea progrese semnificative, fiind capabil chiar să meargă la kinetoterapie și să-și petreacă timp cu familia. La o lună după operație, medicii au spus că funcția cardiacă era excelentă și au oprit medicația pentru susținerea funcției inimii.

„Nu există nicio dovadă a unei infecții și a unei respingeri în acest moment”, a declarat atunci Griffith.

Medicii i-au administrat lui Faucette un tratament experimental cu anticorpi pentru a-i anula sistemul imunitar, în scopul de a preveni respingerea. Respingerea organelor este „cea mai importantă provocare cu transplanturile tradiționale, care implică organe umane”, a precizat UMMC într-un comunicat. Ann, soția lui Faucette, le-a mulțumit cadrelor medicale pentru eforturile făcute pentru soțul ei.

„Larry a început această călătorie cu o încredere deplină în dr. Griffith și echipa lui. Știa că timpul care i-a mai rămas era scurt și aceasta era ultima lui șansă”, a spus ea.

Conform datelor furnizate de autoritățile medicale din Statele Unite, lista de așteptare pentru transplanturi de organe cuprinde peste 113.000 de persoane, din care peste 3.300 necesită un transplant de inimă. Donate Life America a comunicat că, în medie, 17 persoane pierd viața în fiecare zi în așteptarea unui donator. În ianuarie 2022, Universitatea din Maryland a realizat prima intervenție chirurgicală experimentală de acest fel pe David Bennett, în vârstă de 57 de ani, care a decedat la două luni după operație. Deși primele săptămâni după transplant nu au indicat semne de respingere, o autopsie a concluzionat că decesul lui Bennett a fost cauzat de insuficiența cardiacă, declanșată de o serie complexă de factori, inclusiv starea de sănătate preexistentă a lui Bennett înainte de intervenția chirurgicală. Un studiu de caz publicat în revista The Lancet a evidențiat, de asemenea, prezența unui virus porcin care nu fusese identificat anterior.

Citește și: Prețul pus pe viața unui copil cu malformații cardiace: 20.000 de euro. Micuțul de 13 ani are nevoie urgentă de o intervenție pe cord deschis, un transplant de colon și un tratament costisitor pentru malformația care îi afectează rinichii