Bărbatul care l-a pălmuit pe Emmanuel Macron a fost condamnat la închisoare. Cât timp va petrece după gratii pentru gestul său

Damien Tarel, bărbatul care l-a pălmuit marți pe Emmanuel Macron, a fost condamnat astăzi la 18 luni de închisoare, dintre care patru luni cu executare.

10 iun. 2021, 19:50
Bărbatul care l-a pălmuit pe Emmanuel Macron a fost condamnat la închisoare. Cât timp va petrece după gratii pentru gestul său

Bărbatul de 28 de ani a fost judecat în regim de urgență, la Valence, la două zile după gestul său.

Tribunalul din Valence a emis un mandat de reținere, prin care vinovatul este încarcerat încă de joi seara.

Damien Tarel a declarat în fața instanței din Valence că înainte de vizita lui Macron s-a gândit să arunce cu un ou sau o tartă în președintele francez.

„Cred că Macron reprezintă foarte bine decăderea țării noastre”, a afirmat acesta. „Dacă l-aș fi provocat pe Macron la un duel la răsărit, mă îndoiesc că ar fi răspuns”, a adăugat bărbatul.

Macron a catalogat ulterior atacul ca un incident izolat și a declarat că violența și ura sunt amenințări la adresa democrației.

Bărbatul care l-a pălmuit pe președintele francez Emmanuel Macron a fost administratorul unui club al pasionaților de lupte medievale, au declarat pentru Reuters surse familiare cu ancheta.

O sursă apropiată anchetei l-a descris ca pe un individ care e „cam pierdut, ciudat, agitat”. Contul său de Instagram îl arată purtând armură și mânuind săbii, pozând pe baloturi de fân în halate, purtând o beretă de catifea și o cască folosită în arta marțială japoneză din Kendo. El a fost preşedintele unui grup de entuziaști ai artelor marțiale, axaţi pe practica artelor marțiale europene istorice, inclusiv a sabiei tradiționale și a fondat un club de jocuri de societate numit „Cavalerii Mesei Pătrate”. O sursă a declarat pentru The Telegraph că trăiește „într-un fel de lume paralelă formată din reconstituiri medievale, simulări ale luptelor între cavaleri”.

Cum s-a întâmplat incidentul

Emmanuel Macron a început săptămâna trecută un turneu maraton în Franța, în perspectiva alegerilor regionale și a celor prezidențiale de anul viitor. În departamentul Drome a avut parte de o surpriză care i-a şocat şi pe opozanţii săi.

Le Figaro scrie că Emmanuel Macron se afla la un restaurant din centrul oraşului Valence pentru a lua masa, dar a luat o pauza pentru a saluta un grup de simpatizanţi veniţi să-l salute. Acolo, unul dintre oamenii prezenţi, care se definise mai devreme ca „anarhist” l-a lovit peste faţa pe preşedinte. Autenticitatea videoclipului, în care se aude „Jos cu Macronie”, publicat pe reţelele de socializare, a fost confirmată de anturajul lui Emmanuel Macron.

Este pentru prima oară când Emmanuel Macron este victima unei agresiuni fizice de la instalarea sa în funcţia de preşedinte al Franţei, pe 17 mai 2017.