Bărbatul care s-a sinucis, alături de copii, fusese internat pentru depresie

Bărbatul de 48 de ani care s-a sinucis înecându-se împreună cu doi dintre copiii săi în lacul Tarniţa, fusese internat într-o clinică din Cluj-Napoca pentru depresie, însă nu a fost vorba de o clinică de specialitate, afirmă şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Cluj, Valentin Rusu.

RomaniaTV.net
03 mart. 2012, 13:40
Bărbatul care s-a sinucis, alături de copii, fusese internat pentru depresie

Comisarul şef Valentin Rusu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Judeţene Cluj, a declarat, sâmbătă, că la Poliţie nu a fost înregistrată nicio tentativă de suicid a bărbatului care a fost recuperat din lacul Tarniţa, împreună cu doi copii ai săi, dar este posibil să fi existat discuţii ale acestuia cu membri ai familiei despre un eventual astfel de gest, potrivit Mediafax.

„Bărbatul care s-a sinucis şi a fost scos din lacul Tarniţa a fost internat la Clinica Medicală II din Cluj-Napoca pentru depresie, dar nu a fost internat într-o clinică medicală de specialitate – psihiatrie sau să fi urmat un tratament. Documentele vis-a-vis de diagnosticul şi tratamentul recomandat de medici sunt la dosar, la Parchet, şi vom vedea în funcţie de rezultate profilul care, la vremea respectivă, ar fi putut determina un alt tratament. Având în vedere locul său de muncă şi munca prestată, evaluările psihologice sunt făcute, însă, din păcate, acestea nu sunt întotdeauna evidente, iar urmările nu sunt întotdeauna cele pe care ni le dorim. Tentative de suicid efectiv nu au fost verificate de către noi, nu au existat. Discuţii cu membrii familiei despre o eventuală tentativă de suicid e posibil să fi existat, dar efectiv o tentativă de suicid în care să fie semnalată Poliţia nu a fost”, a spus Valentin Rusu.

El a precizat că, în mesajul de adio lăsat de bărbat, exista „o anumită stare de supărare faţă de răceala care s-a instalat în relaţia dintre cei doi (dintre bărbat şi mama fetiţei de trei ani – n.r.) şi faptul că urmează să plece şi că nu doreşte să fie căutat şi găsit pentru a fi înmormântat”.

„Fiului i-a lăsat un mesaj din care rezultă că îi lasă telefonul şi o sumă de bani pentru a plăti abonamentul pe ultimele două luni”, a adăugat şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Cluj.

Rusu a spus că, din informaţiile adunate până acum de anchetatori, rezultă şi faptul că bărbatul i-a luat, în repetate rânduri, pe cei doi copii minori de la mamele lor, pe care îi ducea în diverse locuri, la mall sau în spaţii de joacă, apoi îi aducea înapoi.

„Nu au fost situaţii care să ducă la suspiciuni vis-a-vis de faptul că nu aducea copiii la timp acasă”, a precizat Valentin Rusu.

Cei doi copii în vârstă de trei şi 15 ani, dispăruţi împreună cu tatăl lor, au fost găsiţi, vineri după-amiază, alături de bărbat, în lacul Tarniţa, din judeţul Cluj, de către scafandrii constănţeni specializaţi în scufundări la mare adâncime.

Dorel Onaca, şeful echipei de scafandri care au scos la suprafaţă trupurile neînsufleţite ale celor trei, declara că fetiţa în vârstă de trei ani a fost găsită în braţele tatălui ei, legată de trupul acestuia cu un cablu electric. La trei metri în aval, a fost găsit şi trupul neînsufleţit al băiatului de 15 ani, spunea Onaca.

El declara că operaţiunea a fost extrem de dificilă întrucât malul este foarte abrupt, la 90 de grade, scafandrii fiind nevoiţi să spargă gheaţa de la suprafaţa apei. Tatăl și fata de trei ani au fost găsiți la o adâncime de 27 de metri.

Legiştii din cadrul Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj au stabilit, în urma autopsiilor făcute vineri seară, cauza morţii: asfixierea mecanică prin înecare. „Am realizat autopsia celor trei cadavre recuperate din lacul Tarniţa şi am stabilit cauza deceselor ca fiind asfixierea mecanică prin înecare. Nu s-au constatat alte leziuni”, spunea şeful IML Cluj, Costel Siserman.

Trupurile celor trei urmau să fie încredinţate familiei.

Căutările în zona lacului Tarniţa au început luni seară, după ce băiatul mai mare al familiei a anunţat Poliţia că tatăl său, în vârstă de 48 de ani, a dispărut de la locuinţa sa din Floreşti, luând cu el doi dintre copii – un băiat de 15 ani şi o fetiţă de trei ani.

Acţiunile de căutare, la care participau echipaje de poliţişti, pompieri, jandarmi şi salvamontişti, dar şi patru scafandri cu o barcă au continuat marţi, miercuri şi joi, fiind sistate în cursul după-amiezelor din cauza temperaturilor scăzute şi a podului de gheaţă de pe lac. Vineri, două echipe a câte patru scafandri specializaţi în scufundări la mare adâncime au ajuns la Tarniţa, la solicitarea mamei fetiţei.

Potrivit poliţiştilor, bărbatul a lăsat o înregistrare video din care rezultă că urma să se sinucidă. Pe înregistrarea video, el apare cu cei doi copii cu care a dispărut şi le spune mamelor celor doi că nu o să îi mai vadă. Poliţiştii susţin că aceşti doi copii provin din două relaţii.

Mama fetiţei de trei ani, Klaudia Nagy, postase pe Facebook o fotografie cu aceasta şi un mesaj prin care îi ruga pe cei care ar vedea-o să sune la 112.

Bărbatul lucra ca maşinist la Hidroelectrica, lângă barajul Tarniţa, iar luni seară urma să intre la serviciu.