Bărbatul suspectat că a ucis o fată de 14 ani şi a rănit-o pe sora acesteia a fost reţinut

Bărbatul din judeţul Caraş-Severin suspectat că a ucis o fată de 14 ani şi a rănit-o pe sora acesteia, în vârstă de 17 ani, care a ajuns în stare gravă la spital, a fost reţinut, luni după-amaiză, urmând să fie dus la instanţă cu propunerea de arestare preventivă pentru omor deosebit de grav.

RomaniaTV.net
01 oct. 2012, 16:42
Bărbatul suspectat că a ucis o fată de 14 ani şi a rănit-o pe sora acesteia a fost reţinut

Bărbatul, Iancu Măran, în vârstă de 35 de ani, a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore, iar maţi va fi dus la Tribunalul Caraş-Severin cu propunerea de arestare preventivă pentru omor deosebit de grav, potrivit Mediafax.

Două surori în vârstă de 14 şi 17 ani din Oraviţa, judeţul Caraş-Severin, au fost date dispărute de către mama lor, duminică seară, una dintre ele fiind găsită moartă, luni, ucisă cel mai probabil cu un cuţit, iar cea de-a doua a fost rănită, fiind dusă la spital.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Caraş-Severin, Anca Cărbunaru, cele două fete au fost căutate apoi de poliţişti de frontieră şi jandarmi, iar la aproximativ o jumătate de oră de la sesizare a fost identificat un bărbat de 35 de ani. Acesta mergea pe un scuter, între localităţile Răchitova şi Brădişorul de Jos, şi le-a spus oamenilor legii că este în căutarea unei persoane. Poliţiştii au observat că bărbatul avea la el un cuţit pe care erau pete de sânge. De asemenea, el avea o tăietură la mână.

Bărbatul a fost dus la Poliţie, iar la audieri a recunoscut că le-a luat pe cele două surori din Oraviţa, cu scuterul, ducându-le în zona localităţii Agadici, pe un drum care face legătura cu gara CFR Ticvaniu Mic, unde avut o altercaţie cu ele, agresându-le.

Luni dimineaţă, poliţiştii au mers la locul indicat de către bărbat, unde au găsit-o moartă pe fata de 14 ani. Sora acesteia, în vârstă de 17 ani, avea multiple urme de violenţă, fiind dusă iniţial la spitalul din Oraviţa, apoi transferată la Spitalul Judeţean din Reşiţa.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Caraş-Severin a precizat că bărbatul le cunoştea pe cele două adolescente şi că ar fi avut o relaţie cu fata mai mare.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, Marcela Pârvu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că bărbatul a mai fost cercetat în urmă cu zece ani tot pentru uciderea unei fete.

În octombrie 2002, Iancu Măran a fost arestat pentru omor deosebit de grav, în cazul uciderii, în 22 septembrie, a unei fete de 13 ani, căreia i-a incendiat cadavrul, pe care l-a aruncat apoi într-o peşteră din apropierea localităţii Oraviţa.

Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, bărbatul a asfixiat-o pe fetiţă cu palma, după care, cu o torţă,a ars cadavrul. Potrivit anchetatorilor, iniţial, bărbatul a negat comiterea crimei, însă ulterior a recunoscut că a ucis-o pe fată şi că a dat foc cadavrului. Tînărul era vecin cu familia fetiţei şi, în ziua dispariţiei acesteia, el a plecat împreună cu fata în pădure, sub pretextul că vrea să îi facă fotografii..

Bărbatul a fost încarcerat în 2003 şi a fost eliberat în ianuarie 2005, după ce a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iniţial, Măran fusese condamnat de Tribunalul Caraş-Severin la 18 ani de închisoare, însă, după ce procurorii au atacat decizia şi au cerut condamnarea pentru omor calificat, şi nu doar pentru omor, sentinţa a fost casată, considerându-se că a fost vorba despre un viciu de procedură. Curtea de Apel Timişoara a cerut rejudecarea dosarului, iar Tribunalul Caraş-Severin a decis că bărbatul este nevinovat. Sentinţa a fost atacată de către procurori, iar Măran a fost condamnat din nou de Curtea de Apel Timişoara. Bărbatul a atacat decizia la instanţa supremă, care a constatat nereguli în dosar, cazul fiind retrimis la Caraş-Severin. Ulterior, magistraţii din Caraş-Severin au stabilit că nu există probe suficiente pentru condamnarea lui Măran la închisoare, pentru omor calificat. Sentinţa a fost atacată din nou la ICCJ, care a casat-o şi a trimis-o spre rejudecare la Curtea de Apel Timişoara, care a menţinut sentinţa că bărbatul este nevinovat. În vara lui 2010, instanţa supremă, unde dosarul a ajuns din nou, a dat o sentinţă definitivă de achitare a bărbatului.

La vremea respectivă, în 2002, anchetatorii informaseră că tânărul, din localitatea Gârlişte, nu avea antecedente penale, însă, din cauza unor afecţiuni psihice, el nu şi-ar fi încheiat stagiul militar, fiind lăsat la vatră înainte de termen.

Potrivit poliţiştilor, fata de 13 ani, din satul Goruia, judeţul Caraş-Severin, a fost arsă de la brâu în jos şi a murit prin asfixie mecanică, după ce i s-au obturat căile respiratorii. Lângă cadavrul fetei, poliţiştii au găsit în peşteră şi un prezervativ folosit.

Fata, care dispăruse de acasă în urmă cu zece zile, a fost găsită moartă de poliţişti şi jandarmi, într-o peşteră din apropierea localităţii Oraviţa, în zona Valea Mare. Poliţiştii care au răscolit zona, în căutarea copilului, au observat că la intrarea în peşteră fusese clădit un zid şi acest lucru li s-a părut suspect. Intrând în grotă, ei au găsit cadavrul Ionelei Hurdelea, care avea urme de lovituri.