Barometru INSCOP: 83,6% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale şi produc efecte vizibile

83,6% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale și produc efecte vizibile, în timp ce 75,6% dintre români doresc exploatarea resurselor de gaz natural de la Marea Neagră. De asemenea, 65,9% dintre români doresc finalizarea construirii reactoarelor nucleare de la Cernavodă, iar puţin peste jumătate dintre români consideră că statul ar trebui să subvenționeze doar consumatorii de energie vulnerabili care au venituri mici. Datele reies din primul "Barometru de securitate energetică" din România, realizat de INSCOP.

RomaniaTV.net
19 sept. 2019, 12:36
Barometru INSCOP: 83,6% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale şi produc efecte vizibile

Conform rezultatelor preliminare din Barometrul de securitate energetică, întrebați dacă schimbările climatice (încălzirea globală) sunt un fenomen real, vizibil deja pe toată planeta, sau unul fals, inventat în scopul promovării comerciale a unor tehnologii, 83,6% dintre români consideră schimbările climatice reale și produc efecte vizibile. La întrebarea „Care este motivul principal pentru care considerați importantă economisirea de energie?”, 62% indică reducerea costurilor financiare, 30,8% reducerea poluării și 6,2% confortul personal.

În contextul în care în largul țărmului românesc al Mării Negre au fost descoperite rezerve importante de gaz natural, 75,6% dintre respondenți sunt de acord cu exploatarea acestora, 14,7% nu sunt de acord și 9,6% nu știu sau nu răspund. Sunt de acord cu finalizarea construirii celor două reactoare nucleare de la Cernavodă 65,9% dintre respondenți, 22,6% se opun acestei idei și 11,5% reprezintă non-răspunsuri.

58% dintre respondenți consideră că statul ar trebui să subvenționeze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici, iar 35,4% că statul ar trebui să subvenționeze cu sume mici toți consumatorii, indiferent de veniturile pe care le câștigă.

Primul „Barometru de securitate energetică” din România, bazat pe o amplă cercetare sociologică realizată la nivel național de către INSCOP Research, este un instrument anual ce își propune să măsoare percepții, atitudini și viziuni legate de politica energetică analizate în tabloul mai amplu al relațiilor internaționale.

Sondajul de opinie „Barometrul Securității Energetice” a fost realizat de INSCOP Research la comanda
Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS) din cadrul Institutului de
Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI). Datele sondajului au fost culese în perioada 4 – 12 septembrie 2019, pe un eşantion de 1050 persoane cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%