Baroul Cluj: Protocolul SRI-PÎCCJ conţine prevederi care să justifice denunţarea lui ca un act profund neconstituţional

Baroul Cluj susţine că Protocolul de colaborare încheiat între SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie conţine prevederi care justifică denunţarea lui ca "un act profund neconstituţional".

RomaniaTV.net
04 apr. 2018, 18:13
Baroul Cluj: Protocolul SRI-PÎCCJ conţine prevederi care să justifice denunţarea lui ca un act profund neconstituţional

„Desecretizatul ‘Protocol de cooperare între PÎCCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale’ conţine suficiente prevederi care să justifice denunţarea lui ca un act profund neconstituţional, nelegal”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Consiliul Baroului Cluj.

Conform sursei citate, avocaţii clujeni cer să se stopeze astfel de practici, care eludează principiile consacrate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Constituţia României şi Codul de procedură penală.

„Din lecturarea Protocolului reiese că preambulul documentului nu face decât să încerce o validare a unor încălcări evidente a regulilor procesului penal, pornind chiar de la principiile acestuia. Condamnăm existenţa unor astfel de înţelegeri neconstituţionale şi nelegale între autorităţi ale statului. Solicităm ca, pe viitor, să se stopeze o astfel de practică care eludează principiile consacrate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Constituţia României şi Codul de procedură penală, în principal dreptul la un proces echitabil şi principiul legalităţii procesului penal’, se mai arată în comunicat.

Pe 30 martie, Serviciul Român de Informaţii a publicat pe site Protocolul de colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale.