Barroso, către MRU: Rata de absorbţie a fondurilor UE în România este extrem de mică

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a salutat joi angajamentul premierului român Mihai-Răzvan Ungureanu în creşterea ratei de absorbţie "extrem de mici" a fondurilor europene, la sfârşitul întrevederii pe care cei doi oficiali au avut-o joi la Bruxelles.

RomaniaTV.net
15 mart. 2012, 20:16
Barroso, către MRU: Rata de absorbţie a fondurilor UE în România este extrem de mică

„Fondurile structurale şi de coeziune ale UE sunt o parte crucială din potenţialul de creştere al ţării. Aşa cum a spus ieri (n.r. – miercuri) premierul (n.r. – Mihai-Răzvan Ungureanu), absorbţia deplină a fondurilor disponibile ar putea creşte PIB-ul cu 1,8% pe an. Actuala rată de absorbţie, de 7,4%, pe an este extrem de mică”, a declarat Barroso, potrivit Agerpres.

„În urma vizitei mele la Bucureşti din noiembrie 2010, am stabilit un plan prioritar de acţiuni pentru a încerca să îmbunătăţim acest lucru cât mai curând posibil. Salut angajamentul arătat de premierul Ungureanu în a-şi concentra energia şi determinarea în abordarea acestui domeniu, care este o îngrijorare principală atât pentru România, cât şi pentru CE”, a mai spus el.

Preşedintele CE a subliniat că soluţia la această problemă o reprezintă „înlăturarea dificultăţilor administrative în special în ceea ce priveşte achiziţiile publice şi verificările de cheltuieli”. În plus, Barroso a afirmat că Executivul UE „este pregătit să privească favorabil” solicitarea României privind o perioadă de eligibilitate în care cofinanţarea UE să crească cu 10% în ceea ce priveşte fondurile structurale, „atât timp cât acestea sunt folosite pentru promovarea creşterii economice şi a angajărilor”. Potrivit purtătorului de cuvânt al CE Mark Gray, România a cerut CE prelungirea acestei perioade de eligibilitate până în 2013.

„Premierul mi-a promis că România va trimite în curând programe concrete în acest sens, ceea ce va cântări mult în decizia noastră, dar deja percepem acest lucru în mod foarte favorabil”, a explicat Barroso.

Pe de altă parte, preşedintele CE a recunoscut „buna cooperare pe care am avut-o sub programul de asistenţă financiară UE-FMI”. „Programul este pe drumul cel bun şi salut angajamentul premierului de a implementa pe deplin programul şi de a adera la ţintele fiscale în 2012. O politică fiscală puternică în România va rezista testului timpului”, a precizat Barroso.

Programul de asistenţă UE-FMI are o importantă agendă privind politica structurală care ar trebui să ajute la rezolvarea cauzelor dezechilibrelor macroeconomice, a mai spus preşedintele CE, care a subliniat nevoia ca „această agendă să fie urmată îndeaproape pentru ca progresele inegale din domenii precum sectorul energetic, al companiilor deţinute de stat şi sectorul de sănătate să fie rapid abordate”.

Barroso a mai spus că una din temele de discuţie a fost şi şomajul în rândul tinerilor din România. „Educaţia este o zonă strategică pentru finanţarea viitoarei creşteri şi i-am cerut premierului să analizeze din nou alocările bugetare şi felul în care guvernul poate reduce numărul adolescenţilor care renunţă la şcoală”, a menţionat el.

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a efectuat joi prima vizită în calitate de şef al guvernului la Bruxelles. În cursul zilei, el a mai avut o întrevedere şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.