Barroso: G7 cere Rusiei să pună capăt acțiunilor pentru „anexarea” regiunii Crimeea

Grupul celor mai avansate șapte economii din lume cere Rusiei să pună capăt acțiunilor pentru "anexarea" regiunii ucrainene Crimeea, într-un comunicat care va fi difuzat în cursul zilei de miercuri, a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

RomaniaTV.net
12 mart. 2014, 12:23
Barroso: G7 cere Rusiei să pună capăt acțiunilor pentru „anexarea” regiunii Crimeea

„Liderii G7, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și eu însumi, într-o nouă declarație, vom face apel la Rusia să înceteze orice acțiune pentru anexarea republicii autonome ucrainene Crimeea”, a afirmat Barroso în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. „Împreună cu ceilalți lideri ai G7 am condamnat ferm această acțiune„, a reamintit Barroso, informează Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că declarația G7 va fi transmisă la ora 14:00 (13:00 GMT), și nu la ora 12:30 (11:30 GMT) cum a declarat inițial Barroso în Parlamentul European.

Autoritățile separatiste din Crimeea au făcut marți încă un pas spre alipirea peninsulei rusofone din sudul Ucrainei la Rusia, adoptând o declarație de independență. Rusia și-a exprimat imediat sprijinul pentru această declarație de independență, calificând-o „absolut legală”. Un referendum pe tema alipirii Crimeii la Rusia este prevăzut pentru duminică în regiune.

G7 reunește marile țări industrializate (Germania, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie), la care este asociată și Uniunea Europeană. Grupul s-a extins în 1998 cu Rusia, formând G8.

Liderii G7 au anunțat marți suspendarea pregătirilor pentru Summitul G8 de la Soci (Rusia) din iunie, condamnând „încălcarea clară” a suveranității Ucrainei de către Moscova.

Secretarul de stat american John Kerry a amenințat Rusia cu pierderea locului în cadrul G8.