Barroso: Intrarea României în Schengen este o chestiune de simplă echitate

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat marţi că este o chestiune de simplă echitate intrarea României în Schengen, deoarece au fost îndeplinite toate criteriile necesare.

RomaniaTV.net
25 oct. 2011, 14:53
Barroso: Intrarea României în Schengen este o chestiune de simplă echitate

„Am discutat şi despre aderarea României la Spaţiul Schengen. Vreau să repet sprijinul CE ca România să se alăture Spaţiului Schengen. România a îndeplinit toate criteriile necesare. Deci este o chestiune de simplă echitate intrarea României în Schengen”, a declarat Barroso.

El a menţionat că transmite românilor mesajul „Comisia Europeană susţine obiectivul românilor de a călători liber în spaţiul Schengen”.

„Vom încerca să depăşim toate obstacolele politice care rămân în calea acestui proces”, a conchis şeful Comisiei Europene.

O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie, în Consiliul JAI. Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Olanda nu şi-a respectat o decizie politică privind accesul României şi Bulgariei în Schengen, susţinând că, dacă nu se va găsi o soluţie de compromis, şeful Consiliului European va pune pe ordinea de zi subiectul accesului în Schengen al celor două ţări.