Barroso: Premierul Ungariei este dispus să modifice „legile controversate”

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat miercuri că a primit în scris asigurări din partea premierului ungar Viktor Orban că va "modifica" textele de lege controversate.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 05:55
Barroso: Premierul Ungariei este dispus să modifice „legile controversate”

„Astăzi, am primit o scrisoare din partea premierului Orban. El mi-a semnalat intenţia sa de a modifica legile vizate”, care sunt, de marţi, sub ameninţarea unor sancţiuni din partea Curţii Europene de Justiţie, a declarat Barroso în faţa Parlamentului European, informează MEDIAFAX.

„El mi-a indicat intenţia sa de a modifica legislaţia în discuţie şi de a lucra alături de Comisia Europeană în cursul următoarelor zile pentru a găsi soluţii juridice la întrebările ridicate”, a adăugat acesta.

Liderul guvernului ungar venit să se explice în faţa europarlamentarilor s-a arătat conciliator: „Problemele vor fi rezolvate rapid şi cu uşurinţă”, a asigurat acesta, căutând să îndrume discuţia către disputele asupra problemelor juridice şi tehnice şi negând orice înclinaţie autoritariană.

Barroso a apreciat totuşi că există o dimensiune politică la problema din Ungaria, scrie MEDIAFAX.

„Fac apel imediat la autorităţile ungare să respecte principiile democraţiei şi ale libertăţii şi să le pună în practică”, a spus acesta.

„Insist asupra faptului că nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare în funcţie de răspunsurile date de autorităţile ungare”, a adăugat Barroso.

Comisia Europeană a anunţat marţi lansarea procedurilor de sancţionare împotriva Ungariei din cauza încălcărilor dreptului comunitar în cazul reformelor privind banca centrală, judecătorii şi autoritatea ungară pentru protecţia datelor. Guvernul ungar este acuzat de critici că încearcă să îşi întărească controlul politic asupra instituţiilor statului.


loading...