Barroso: România este o sursă de îngrijorare majoră. Va exista un nou raport la sfârşitul anului

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a afirmat că evenimentele politice recente din România au pus semnul întrebării angajamentul guvernului român de a respecta statul de drept şi cere elaborarea unui nou raport de monitorizare până la sfârşitul anului care să evalueze în ce măsură guvernul Ponta şi-a respectat cele 11 angajamente pe care şi le-a luat faţă de Comisia Europeană.

RomaniaTV.net
18 iul. 2012, 11:47
Barroso: România este o sursă de îngrijorare majoră. Va exista un nou raport la sfârşitul anului

Prezentând concluziile raportului MCV, Barroso a accentuat nevoia ca toate statele Uniunii Europene să respecte principiile statului de drept şi ale democraţiei, precum şi independenţa justiţiei. În continuare, preşedintele CE a spus că aceste principii au fost afectate în România prin nerespectarea deciziilor CCR şi prin înceercarea de influenţarea a justiţiei.

„Evenimentele din România ne-au fisurat încrederea. Este pus sub semnul întrebării angajamentul Guvernului de a respecta statul de drept. Lupta politică nu poate justifica căşcarea în picioare a principiilor esenţiale”, a declarat Barroso calificânt România drept „o sursă de îngrijorare majoră”

Pe de altă parte, preşedintele CE a salutat disponibilitatea lui Victor Ponta de a ţine seama de recomandările Uniunii Europene. „România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar asta nu este suficient. La sfârşitul anului va exista încă un raport şi vom vedea dacă semnele noastre de întrebare au fost soluţionate.