Barroso: România este un partener de încredere, poate proteja frontierele Schengen

Barroso: România este un partener de încredere, poate proteja frontierele Schengen

RomaniaTV.net
14 feb. 2014, 15:34
Barroso: România este un partener de încredere, poate proteja frontierele Schengen

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, vineri, după întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu, că România este un partener de încredere care poate proteja graniţele Schengen, dacă ar fi admisă în acest spaţiu.

„România ar trebui să intre în zona Schengen cât mai curând posibil, întrucât a îndeplinit toate criteriile”, a precizat Jose Manuel Barroso, în cadrul conferinţei comune de presă cu preşedintele Traian Băsescu.

Întrebat cum poate ajuta CE România pentru a intra în Spaţiul Schengen, preşedintele Executivului european a subliniat că decizia aparţine statelor membre.

Citeşte şi: Băsescu: Progresele mă îndreptăţesc să cer intrarea în Schenegen. Ar fi bine să fac echipă cu Iohannis

„Trebuie să respectăm legea, în cele din urmă este decizia statelor membre (de a admite România în Schengen – n.r.). Comisia Europeană şi-a făcut treaba într-un mod transparent. Credem că din punct de vedere tehnic, România a îndeplinit toate criteriile. Am făcut verificări peste verificări şi credem că România este un partener de încredere pentru a proteja frontierele Schengen în cazul în care statele membre acceptă România în Spaţiul Schengen”, a spus Barroso.

Preşedintele CE şi-a exprimat speranţa că se va putea găsi o soluţie în acest sens, mai ales că aceasta a fost „una dintre cele mai mari aspiraţii ale cetăţenilor români: libertatea şi mai mare pe care o oferă Schengen”.