Băsescu: „Alternativa e să nu se facă testare în masă şi să nu ştim starea reală. Nu vi se pare criminal?”

Fostul preşedinte a avut joi seară o intervenţie telefonică la B1 TV, în timpul căreia a comentat iniţiativa Gabrielei Firea, primarul Bucureştiului, şi a doctorului Streinu Cercel de a testa în masă locuitorii capitalei.

RomaniaTV.net
26 mart. 2020, 20:33
Băsescu: „Alternativa e să nu se facă testare în masă şi să nu ştim starea reală. Nu vi se pare criminal?”

Traina Băsescu a afirmat că este o iniţiativă bună şi că, dacă această testare nu s-ar face, ar fi chiar un gest „criminal”, mai ales că bugetul Primăriei Capitalei ar permite un astfel de demers.

„Unde e problema? Sincer, nu înțeleg. Dacă aş fi fost primar general și eu as fi cheltuit bani ca să fac o evaluare, ca să vad riscurile cu cele doua milioane de locatari ai Capitalei. Nu afectează bugetul național sau programele naționale.

Nu vad niciun rau pentru o cercetare științifică pentru o comunitate asa mare ca a Bucureștiului. As stimula si primarii de județ să facă acelaşi lucru, pentru că fonduri sunt.

Şi eu, dacă as fi fost primar general, as fi vrut sa știu care sunt soluțiile medicale pentru aceste doua milioane de suflete. Un gând nemărturisit este care e proporția reala a gradului de infectare.

Alternativa la a face acest gest e aceea de a nu face testarea în masa și de a nu se știi care e starea reala si gradul real de infectare. Nu vi se pare criminal? Eu cred că primăria capitalei are destule resurse pentru a face ceva si dacă s-a angajat sa afle starea reala a capitalei nu credeți ca s-ar face ceva? Ca sa concluzionăm. E o buna initiativa a primăriei Capitalei si a profesorului Cercel”, a spus Băsescu.

Acesta a criticat şi comunicarea oficială a autorităţilor, despre care spune că este făcută nu de specialişti în epidemiologie.

„Vine ministrul de interne cu șeful politiei si domnul Arafat. E vreunul epidemiolog? Comunicarea publică acum nu o fac specialiștii. L-ați văzut pe Streinu Cercel sau vreun epidemiolog vorbind alături de cei trei?

Mi se pare ca e o bătălie care ar vrea sa distrugă. In aceasta criza, ati auzit de salvare? A venit vreo salvare pe undeva? Sistemul de salvare e distrus”, a adăugat fostul preşedinte.

Citeşte şi: Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: „Ne aşteptăm la două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România”