Băsescu, ameninţat de USL cu o nouă SUSPENDARE: Va încălca Constituţia mergând la Congresul PPE

Preşedintele Traian Băsescu riscă o nouă suspendare. Premierul Victor Ponta a declarat că Traian Băsescu va încălca din nou Constituţia participând la Congresul Partidului Popular European care începe miercuri, la Bucureşti. Liderii USL avertizează că prezenţa şefului statului la o reuniune politică poate fi motiv de suspendare.

RomaniaTV.net
16 oct. 2012, 12:22
Băsescu, ameninţat de USL cu o nouă SUSPENDARE: Va încălca Constituţia mergând la Congresul PPE

„Am o singură problemă constituţională foarte gravă: conform Constituţiei României, preşedintele României, indiferent cum îl cheamă, nu face politică, nu este membru al vreunui partid politic şi nu participă implicit la manifestări ale unui partid politic. Domnul preşedinte Băsescu, ca de obicei, va încălca această regulă constituţională. Sigur că va trebui să spunem, românii ştiu deja ca pentru preşedintele Băsescu Constituţia nu înseamnă nimic. Suntem pro europeni, dar nu suntem dispuşi sa ne dăm ţara pentru interese personale asa cum a facut preedintele Băsescu de foarte multe ori”, a declarat Victor Ponta.

CITEŞTE ŞI Ungureanu: Băsescu nu încalcă în niciun fel Constituţia participând la Congresul PPE

Deputatul PSD Mădălin Voicu nu a exclus ipoteza unei noi suspendări anul viitor. „Dacă va fi nevoie, probabil ca o soluţie maximală, poate ne gândim, dar oricum asta se va întâmpla anul viitor, la o suspendare pentru că dumnealui încalcă permanent Constituţia„, a spus Voicu.

Senatorul PNL, Puiu Haşotti, a declarat şi el că Băsescu încalcă Constiuţia, participând la congresul PPE: „Că domnul Băsescu nu e membru de partid, dar participă la întrunirea unui partid, lucrul acesta a devenit aproape banal, dar este o încălcare a Constituţiei.” Întrebat dacă se va discuta în USL, după parlamentare, despre o nouă suspendare a lui Băsescu, Haşotti a răspuns: „Tot ceea ce este legal este şi posibil şi dezirabil.

Este o chestie pe care o face de multă vreme şi noi de fiecare dată am spus că aceasta este o încălcare a prevederilor constituţionale. Înţelegeţi ce doriţi de aici„, a precizat şi Eugen Nicolăescu, liderul de grup al PNL din Camera Deputaţilor.

Şi prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda, comentează pe tema suspendării preşedintelui, într-o postare pe blogul său: „V.Ponta vrea să reintroducă în discuţia publică suspendarea. Se teme probabil că, indiferent de rezultatul USL, Traian Băsescu nu îl va mai nominaliza ca premier şi încearcă, într-un mod cam copilăresc, să arate că are o piatră în mână şi, dacă se supără, o poate arunca în geamul de la Cotroceni. Băsescu tace și bine face„, scrie europarlamentarul.

„Atunci când era preşedinte, Sarkozy participa la reuniunile PPE. De ce oare Băsescu ar trebui să aibă un statut mai slab? Sau nu cumva şi Sarkozy încălca textul Constituşiei franceze, iar socialiştii de la Paris nu au fost aşa vigilenţi precum cei de la Bucureşti?”, scrie Preda pe blog.

Congresul PPE are loc miercuri şi joi, la Palatul Parlamentului.

Luni seară au sosit la Bucureşti preşedintele PPE, Wilfried Martens şi comisarul european Michel Barnier, vicepreşedinte al PPE. Ei au fost întâmpinaţi la Salonul Oficial al Aeroportului Internaţional Henri Coandă de către liderii PDL Anca Boagiu şi Adriean Videanu, precum şi de europarlamentarul PDL Elena Băsescu. La primire a fost prezent şi reprezentantul CE în România, Niculae Idu.

Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele CE Jose Manuel Barroso, liderul actual al PPE Wilfried Martens, dar şi preşedintele Traian Băsescu figurează pe lista vorbitorilor la Congresul PPE care se va desfăşura, miercuri şi joi, la Palatul Parlamentului.

Astfel, intervenţia cancelarului german Merkel este programată pentru miercuri, 17 octombrie, prima zi a Congresului, potrivit unui comunicat de presă transmis luni de PPE.

De asemenea, în aceeaşi zi mai sunt programate intervenţii ale preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, al preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, a actualului lider al PPE, Wilfried Martens, a liderului grupului PPE de la Parlamentul European Joseph Daul, precum şi cea a preşedintelui Traian Băsescu şi preşedintelui PDL, Vasile Blaga.

Miercuri mai sunt prevăzute intervenţii ale preşedintelui APCE Jean-Claude Mignon, premierului spaniol Mariano Rajoy, premierului polonez Donald Tusk, dar şi premierului moldovean Vlad Filat.

Pentru joi sunt prevăzute intervenţii ale premierului portuhgez Pedro Coelho, premierului Ungariei Viktor Orban, premierului Finlandei Jyrki Katainen, premierului sloven Janez Jansa,comisarul european pentru Educaţie Jan Figel, dar şi liderului PNŢCD Aurel Pavelescu.

Potrivit programului Congresului, şedinţele şi sesiunile acestei reuniuni vor începe încă de marţi după-amiază când va avea loc Adunarea Politică a PPE.

Organizatorii Congresului PPE din octombrie de la Bucureşti au rezervat camere pentru participanţii la hoteluri de cinci, patru şi trei stele din Capitală: Marriott, Intercontinental, Howard Johnson, Novotel, Parliament Hotel şi Ibis Parlament.