Băsescu anticipează răspunsul lui Iohannis privind cererea de revocare a lui Kovesi

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, consideră că şeful statului, Klaus Iohannis, nu va decide să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA deoarece trebuie să ţină cont nu doar de realităţile autohtone, ci şi de felul cum este văzută şefa Direcţiei în cancelariile externe.

RomaniaTV.net
15 apr. 2018, 18:49
Băsescu anticipează răspunsul lui Iohannis privind cererea de revocare a lui Kovesi

„N-o schimbă, pentru că imaginea e cea din raportul GRECO. Preşedintele nu poate să ţină cont numai de realităţile din ultima perioadă, ci şi de impactul pe care îl are pentru România, ori în cancelariile externe sunt cunoscute spusele doamnei Kovesi şi mai puţin spusele unor oameni din interiorul ţării. Eu cred că Iohannis trebuie să ia o decizie politică, ce este mai bine pentru România, pentru că aceştia sunt termenii în care poate să gândească un preşedinte, nu ce este drept, ci ce este necesar. Credibilitatea pe care o au cei care sunt împotriva doamnei Kovesi este mult mai scăzută decât credibilitatea lui Kovesi pe plan externe”, a declarat, duminică seară, Traian Băsescu la România TV.

El a spus că dacă ar fi în locul preşedintelui nu s-ar grăbi, ci ar aştepta şi punctele de vedere pe protocolul SRI-Parchet din anul 2009.

„Sunt două rapoarte acolo, trebuie văzute faptele în raport, nu ce votează secţia de procurori, pentru că ei votează politic, nicidecum pentru interesele justiţie. Este Codruţ Olaru, Kovesi, sunt oameni grei acolo. Aş aştepta să văd după audiere şi rapoartele Inspecţiei Judiciare, aş aştepta un punct de vedere legat de protocolul SRI-Parchet, punct de vedere pe care nu-l poate da decât Inspecţia Judiciară, care poate spune dacă a fost un protocol ilegal şi dacă se impun măsuri disciplinare. E doamna adjunct Scutea care a semnat pentru Tiberiu Niţu şi doamna Kovesi. Deci nu m-aş grăbi şi după ce vin tot aceste documente vă spun ce aş spune: «N-o schimb». Vor veni alte elemente care să genereze problema schimbării. Nu că n-ar trebui schimbată Kovesi, dar preşedintele nu e doar un om care trebuie să privească lucrurile doar administrativ, el trebuie să aibă o viziune mai amplă. Acum credibilitatea (Laurei Codruţa Kovesi – n.r.) pe plan extern este ridicată, deşi intern a început să se clatine. Eu aş aduna toate rapoartele astea, le-aş aştepta şi pe următoare două, plus analiza pe protocolul SRI-Parchet şi aş spune că sunt de competenţa unei instanţe. Deci îşi termină bine merci mandatul”, a explicat Băsescu.

Vezi şi: Băsescu: S-ar putea ca Iohannis să aibă aspiraţie pentru preşedinţia Consiliului European

În opinia fostului şef al statului, întâlnirea neoficială a Laurei Codruţa Kovesi cu ministrul francez de Externe la ambasada Franţei la Bucureşti a fost penibilă.

„A fost penibil că s-a dus pe furiş la ambasada Franţei. Când o cauţi e la ambasada Olandei, SUA. E desprinsă de instituţiile româneşti, ceea ce e foarte rău. Când e nevoie în cele mai mare ziare din Europa are interviuri în care spune cât de ticăloşi sunt oameni de aici. Dacă a avut o discuţie tete a tete cu ministrul francez de Externe, şi din ce a apărut şi în presă, a explicat protocolul înainte ca statul român să dea o explicaţie”, a completat Băsescu.

„Ştiam că merge la ambasade, pentru că la rândul meu mergeam şi eu. Primesc şi acum invitaţii la ambasade, dar nu merg pentru că mi se pare o pierdere de vreme. Până acum mergea cu Coldea, erau ca doi siamezi în poze ca să arate ambasadorului că sunt un monolit, facem praf tot, iar acum e cu Lazăr. Eu sunt convins că dacă nu era procuror general Lazăr, doamna Kovesi era în anchetă penală demult”, a conchis Traian Băsescu.

Procedura de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef DNA a fost iniţiată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe 22 februarie.

Vezi şi: Traian Băsescu, atac dur la adresa lui Dragnea şi Tăriceanu: Se simt toţi buricul pământului