Băsescu: Antonescu şi Ponta trebuie să înţeleagă că naţionalismul nu e substitut pentru patriotism

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru "Evenimentul Zilei", că o bună colaborare între el şi copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, depinde de aceştia, nu de el. Printre condiţiile puse de către preşedinte sunt stoparea încercării de pune sub control politic instituţiile statului şi renunţarea la naţionalism în ceea ce priveşte relaţiile României cu Uniunea Europeană.
Romania TV
03 dec. 2012, 07:31
Băsescu: Antonescu şi Ponta trebuie să înţeleagă că naţionalismul nu e substitut pentru patriotism

„Problema colaborării cu domnii Victor Ponta şi Crin Antonescu este extrem de delicată. Rezolvarea problemei este la ei, nu la mine. În orice caz, şi domnul Antonescu şi domnul Ponta trebuie să înţelegă că, într-o Europă ce îşi accelerează procesele de integrare, naţionalismul nu poate fi un substitut pentru patriotism”, a declarat Băsescu.

Acesta s-a arătat dispus că colaboreze cu liderii partidelor de guvernământ dacă aceştia îşi asumă consolidarea independenţi unor instituţii care, prin natura lor, trebuie să nu fie controlate politice.

„Condiţiile lor actuale pentru o bună înţelegere- aşa cum ei le definesc, prin atacurile zilnice la instituţiile statului-, sunt inadmisibile pentru mine, dar şi pentru România (…) Până la urmă, care ar fi drama pentru domnul Antonescu şi domnul doctor Ponta dacă ar veni alături de mine în susţinerea consolidării independenţei şi funcţionării unor instituţii ca DNA, Parchetul General, CSM, CCR, ICCJ sau ANI? Vă asigur că, pentru România, ar fi mult mai bine”, a spus preşedintele României.

În ceea ce priveşte sistemul judiciar, Traian Băsescu a avertizat că o eventuală eliminare din faţa instanţelor a probelor obţinute prin înregistrări ca urmare a unui mandat de siguranţă naţională îi va favoriza pe infractori. „Dacă această modificare legislativă s-ar aproba, un mare număr de dosare penale aflate pe rolul instanţelor ar fi afectate, probabil chiar întoarse înapoi la Parchete şi, de asemenea, un important număr de dosare aflate în ancheta procurorilor ar fi lipsite de unele elemente de suport (…) Oricum, a modifica acum legea siguranţei naţionale este greşit şi în favoarea infractorilor. Eu sunt convins că doamna ministru Mona Pivniceru nu-şi doreşte acest lucru”, a afirmat şeful statului.

El a spus că o asemenea modificare legislativă trebuie discutată şi în CSAT din moment ce este vorba de o modificare a legislaţiei care ţine de siguranţa naţională. Băsescu a spus că adoptarea unei asemenea măsuri ar putea duce la aprecieri nefabvorabile în raportul de ţară pe MCV, în condiţiile în care acesta va consemna în ianuarie blocarea urmării penale împotriva foştilor miniştri Borbely şi Dobre, dar şi problema legată de Avocatul Poporului.

„Instituţia Avocatului Poporului nu este singura pe care USL a atacat-o. Pentru ei Avocatul Poporului este important din perspectiva faptului că acesta este singurul care poate ataca ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. Din acest motiv, ei au nevoie ca această funcţie să fie ocupată de un politician docil şi supus lor. Se pare că domnul Valer Dorneanu este, din acest punct de vedere, persoana ideală”, a comentat Traian Băsescu.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări