Băsescu anunţă reducerea cu 177 a numărului militarilor români din teatrele de operaţiuni

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după şedinţa CSAT, că numărul militarilor români va scădea anul viitor cu 177 comparativ cu 2011, efectivul aprobat pentru 2012 fiind 2348 de militari.

RomaniaTV.net
15 dec. 2011, 21:03
Băsescu anunţă reducerea cu 177 a numărului militarilor români din teatrele de operaţiuni

„Astăzi (joi, în CSAT, n.r.) s-a aprobat planul de forţe pentru misiuni în străinătate. (…) Misiunile vor fi îndeplinite, din punct de vedere al MApN, de un număr de 2.348 de militari aflaţi simultan în teatrele de operaţii. Deci avem o diminuare cu 177 de militari comparativ cu anul care se încheie”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

El a precizat că se menţine participarea în Afganistan cu 1940 de militari. Băsescu a mai spus că prezenţa în Kosovo, la misiunea KFOR, va fi de 64 de militari, iar în Bosnia Herţegovina, de 71 de militari.

De asemenea, MApN va disloca o fregată de tip T 22, cu elicopter şi având la bord o echipă, un grup pentru operaţiuni speciale în Oceanul Indian, în operaţiunea UE Atlanta”, a mai spus şeful statului.

El a precizat, referindu-se la rezervele pentru 2012, că în ţară vor fi gata de intervenţie unităţi cumulând un efectiv de 1.210 militari, forţe dislocabile în orice moment la dispoziţia NATO.

„În ceea ce priveşte forţele operative, ştiţi foarte bine, când ai în teatre 2.348 de militari, de fapt trebuie să ai patru seturi de 2.348. Un set la odihnă, un număr echivalent la pregătire, un număr echivalent în teatru şi, de asemenea, să poţi înlocui oricând efectivele întregului grup în orice moment, indiferent în oricare din cele trei situaţii se află”, a conchis preşedintele.