Băsescu, ATAC DUR la Ponta: Premierul să înceteze atacurile la adresa Justiţiei. Ponta: „Eu mă bat cu Băsescu”

Preşedintele Traian Băsescu îl atacă dur pe premierul Victor Ponta. Într-un comunicat remis marţi de Administraţia prezidenţială, Traian Băsescu îi cere "imperativ" prim-ministru Victor Ponta "să înceteze de îndată orice atac la adresa justiției și să reintre în atribuțiile constituționale ale funcției de prim-ministru". Ponta a declarat, luni, după ce Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Zambaccian şi a ajuns din nou la închisoare, că a fost "o condamnare politică", iar fostul premier este victima sistemului Băsescu.

RomaniaTV.net
07 ian. 2014, 10:23
Băsescu, ATAC DUR la Ponta: Premierul să înceteze atacurile la adresa Justiţiei. Ponta: „Eu mă bat cu Băsescu”

Președintele României, domnul Traian Băsescu, a luat notă cu profundă îngrijorare de atacurile prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, la adresa justiției făcute în ultima perioadă, inclusiv în data de 6 ianuarie a.c. Domnul președinte Traian Băsescu consideră că aceste declarații aduc prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene și NATO. Totodată, aceste declarații sunt incompatibile cu exigențele funcției de prim-ministru într-un stat al Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat remis de Administraţia prezidenţială.

Traian Băsescu îi cere „imperativ” prim-ministru Victor Ponta „să înceteze de îndată orice atac la adresa justiției și să reintre în atribuțiile constituționale ale funcției de prim-ministru”. Totodată, Băsescu îi cere public premierului Ponta „să respecte Acordul de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul Guvernului, în care elementul central se referă la susținerea independenței justiției”.

În replică, Victor Ponta a declarat că el „nu se luptă cu justiţia, ci cu Traian Băsescu”. 

Invitat la România TVpremierul Victor Ponta a afirmat, luni seară, că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.î

El a arătat, la România TV, că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala ţintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

Întrebat dacă concluzia este că în România justiţia nu ar fi independentă, Ponta a răspuns: „Nu, este o justiţie generalizantă şi greşită. Eu cred că, în mare parte, justiţia din România este independentă. Cred că – şi până la urmă ce s-a întâmplat astăzi la CSM a arătat capacitatea reprezentanţilor justiţiei de a nu se mai lăsa impresionaţi, intimidaţi de preşedinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred că unul din obiectivele strict personale ale lui Traian Băsescu a fost acela, din 2005 încoace, de a-şi doborî prin alte metode decât cele politice principalul adversar”.

O altă dispută a fost pentru Coduri. Noul Cod Penal şi Codul de Procedură Penală nu vor fi amânate, cum a sugerat preşedintele Traian Băsescu, ci aplicate, astfel încât această problemă să nu mai fie judecată în funcţie de interesul personal al preşedintelui, susţine premierul Victor Ponta.

„Nu. haideţi să nu-l mai amânăm”, a spus Ponta la România TV, solicitat să comenteze sugestia preşedintelui de amânare cu două luni a termenului de aplicare a noului Cod Penal.

Noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală urmează să intre în vigoare la 1 februarie. Premierul a amintit că proiectul Codului Penal a fost adoptat prin angajarea răspunderii de către Guvernul Boc la cererea preşedintelui Băsescu şi a afirmat că toate lucrurile sunt raportate în funcţie de interesul personal al preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să afle, luni, de la membrii CSM, dacă sunt probleme în privinţa intrării în vigoare a noului Cod Penal şi a Codului de Procedură Penală, apreciind că mai bine se amână aplicarea cu două luni.

Preşedintele a mai spus că problema intrării în vigoare a noilor Coduri a fost extrem de dezbătută şi şi-a exprimat opinia că trebuie elaborat, urgent, un proiect de ordonanţă de urgenţă, de către Ministerul Justiţiei, privind modul de aplicare a noului Cod Penal.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat însă, tot luni, că nu se pune problema amânării intrării în vigoare a Codurilor penal şi de procedură penală pentru că este un angajament luat în faţa partenerilor europeni, iar lucrurile care vor trebui corectate vor fi corectate.