Băsescu face previziuni sumbre: Ne pregătim de o creştere accelerată a şomajului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la ProTV, că România se pregăteşte să intre într-o creştere accelerată a şomajului în 2014, el arătând că această situaţie e cauzată de faptului că investiţiile străine sunt cu 30% mai mici în 2013 decât în 2012 pe primele opt luni, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
29 sept. 2013, 11:21
Băsescu face previziuni sumbre: Ne pregătim de o creştere accelerată a şomajului

„Această situaţie, pe fondul faptului că investiţiile străine sunt cu 30% mai mici anul acesta decât anul trecut pe primele opt luni, înseamnă că ne pregătim de intrare într-o creştere accelerată a şomajului anul viitor. Nu este glumă, nu este abordare politică, ci mă uit la cifre”, a spus Băsescu.

Totodată, preşedintele a arătat că România a trecut pe excedent în contul curent, acest fapt reprezentând un semnal îngrijorător.

„V-aş mai da un semnal îngrijorător: am trecut pe excedent în contul curent, pe un uşor excedent. Nu mai avem deficit de cont curent, ceea ce pentru România nu este bine, pentru că este semnalul că nu vin investiţiile străine care ar fi importat echipamente ca să producă aici”, a spus Băsescu.

„Noi trăim din deficitele de cont curent rezonabile, nu cele când am avut foarte mult, generate de faptul că la Dacia s-a adus tehnologie, la Ford, la Craiova, s-a adus tehnologie, la Lufkin la Ploieşti s-a adus tehnologie, la marile investiţii s-a adus tehnologie, ceea ce ne arăta o ţară cu deficit de cont curent. Dar acum, privind la efectul acestor importuri de atunci, vedem că merg exporturile foarte bine, să dea Dumnezeu să se menţină, dar nu este un semn bun creşterea pe un deficit de cont curent pozitivă”, a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a ţinut să tragă un semnal de alarmă privind acţiunile „absolut antieconomice” în care băncile creditează companiile. Şeful statului a precizat că nivelul dobânzilor şi al garanţiilor descurajează angajarea creditelor. Întrebat de ce se colectează atât de puţin TVA şi dacă acest lucru se întâmplă pentru că ANAF e ocupată cu reorganizarea sau pentru că nu mai au companiile ce să plătească, şeful statului a răspuns: „Şi reorganizarea este o cauză, pe de o parte. Pe de altă parte şi datorită sistemului bancar, şi datorită reducerii banilor pe care Guvernul îi transferă către economia reală prin reducerea investiţiilor companiile sunt secătuite”.

„Companiile sunt secătuite. Sistemul bancar, dacă le creditează, le creditează în condiţii absolut antieconomice, repet, absolut antieconomice. Să nu se supere bancherii”, a adăugat Băsescu.

El a precizat că nivelul dobânzilor şi al garanţiilor practicat de bănci descurajează angajarea creditelor.