„În nume personal fiecare a declarat că nu doreşte să participe la mesajul pe care domnul preşedinte Băsescu îl transmite mâine Parlamentului (…) Este decizia exclusiv, sută la sută, a grupului parlamentar”, a susţinut Haşotti, citat de Mediafax, precizând că nu a existat o indicaţie din partea lui Crin Antonescu.
De asemenea, în ceea ce priveşte afirmaţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, Haşotti a susţinut că neparticiparea la şedinţa de plen nu ţine de muncă.
„Nu este vorba de muncă, este vorba de un gest politic şi gestul politic este tot o muncă, dacă vreţi o decizie care înseamnă o atitudine politică (…) Domnul preşedinte Zgonea înţeleg că mâine va conduce lucrările Camerelor reunite, iar parlamentarii liberali, senatorii liberali vor munci în comisii, vor munci unde vor crede de cuviinţă”, a afirmat liderul senatorilor PNL.
Totodată, el a fost întrebat dacă nu ar fi trebuit să existe o poziţie comună a grupurilor PSD şi PNL pe subiectul şedinţei de marţi.
„Eu cred că suntem în USL, trebuie să avem poziţii comune, sunt însă momente, sunt cazuri în care grupurile parlamentare trebuie să dea dovadă de o independenţă politică şi cred că întreaga opinie publică solicită ca grupurile parlamentare să aibă şi decizii politice”, a răspuns senatorul PNL.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că va participa la şedinţa de plen reunit în care preşedintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului, el arătând că, dacă omologul său de la Senat, Crin Antonescu, pleacă, atunci cineva trebuie să şi muncească.
Întrebat dacă va participa la şedinţa Parlamentului în care preşedintele Traian Băsescu îşi va prezenta mesajul pe teme europene, în condiţiile în care preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a spus că nu va fi prezent, Zgonea a răspuns: „Păi dacă domnul preşedinte Antonescu pleacă, cine conduce şedinţa? Şi dacă toţi vicepreşedinţii de la PSD ar pleca, cine ar conduce şedinţa?”.
„Trebuie să fie un vinovat de serviciu. Nu v-aţi obişnuit că eu sunt vinovatul de serviciu? Cineva trebuie să şi muncească”, a adăugat Zgonea.
El a arătat că parlamentarii PSD vor decide dacă participă la şedinţa de plen reunit în care preşedintele Traian Băsescu îşi va prezenta mesajul pe teme europene şi a arătat că opiniile sunt împărţite printre social-democraţi.
„Grupurile decid. Avem o discuţie şi cu preşedintele Ponta şi la Cameră, şi la Senat. Opiniile sunt împărţite. O parte sunt pentru păstrarea relaţiei instituţionale cu Traian Băsescu, nu văd oportunitatea discuţiei de genul acesta. Cealaltă parte vrea să arătăm că suntem un Parlament responsabil, atât de responsabil încât să venim în fiecare zi la serviciu atunci când suntem obligaţi”, a spus Zgonea.
Întrebat care este opţiunea sa, Zgonea a precizat: „Eu am fost ales preşedintele Camerei să vin la muncă”.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nu va fi prezent la mesajul pe care preşedintele Traian Băsescu îl va adresa marţi Parlamentului, considerând că Băsescu e un preşedinte ilegitim, motiv pentru care nu i se pare de cuviinţă să-l întâmpine şi să-l asculte, ca parlamentar.
Preşedintele Traian Băsescu se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, marţi, de ora 15.00, au decis, luni, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Birourile Permanente s-au reunit, luni, în şedinţă, primul punct pe ordinea de zi a şedinţei fiind solicitarea şefului statului de a adresa marţi un mesaj Parlamentului.
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat conducerii Parlamentului să se adreseze, marţi, 12 martie, plenului reunit al celor două Camere, pe probleme actuale de politică europeană.
„Domnul preşedinte al României, Traian Băsescu, a transmis joi, 7 martie, o scrisoare adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, prin care solicită, în temeiul Art.88 şi Art.65 din Constituţie să se adreseze, în data de 12 martie, plenului reunit cu privire la probleme actuale de politică europeană”, a declarat, pentru Mediafax, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului.