Băsescu, către Niţu: O să vă mai sun când o să fie probleme care vizează sistemul

Preşedintele Băsescu a avut un schimb de replici cu procurorul general, căruia i-a spus la CSM că îl va mai suna când vor fi probleme în funcţionarea sistemului.

RomaniaTV.net
06 ian. 2014, 13:24
Băsescu, către Niţu: O să vă mai sun când o să fie probleme care vizează sistemul

„Domnule procuror general, pentru că tot ne-am întâlnit aici, vreau să vă spun că o să vă mai sun, când o să fie probleme care vizează funcţionarea sistemului, pentru că, până la urmă, eu v-am numit, prin decret. Eu nu-s bun numai să numesc prin decret şi nu o să vă sun niciodată pentru vreun dosar, dar pentru lucruri în care am atribuţiuni, ca spre exemplu a veghea la buna funcţionare a statului, o să vă sun. Şi pe dumneavoastră, şi pe preşedintele CSM”, i-a spus Traian Băsescu procurorului general Tiberiu Niţu, luni, în şedinţa CSM.

Procurorul general a replicat: „Eu nu v-am spus nici să mă sunaţi, nici să nu mă sunaţi. Nu m-am dus nicăieri”.

„Ei, nu v-aţi dus”, a spus preşedintele.

„Nu m-am dus la televizor”, a continuat Niţu.

„Nu la televizor, ştiţi unde v-aţi dus. Bine. O lăsăm aşa”, a replicat preşedintele râzând.

Preşedintele i-a mulţumit lui Tiberiu Niţui-a trimis o scrisoare prin care îl ruga să respingă legea amnistierii şi graţierii. „Nu-i la mine legea, e la Curtea Costituţională”, a ţinut să precizeze Băsescu.

Tiberiu Niţu a explicat că scrisoarea se referea la momentul în care legea urma să ajungă la preşedinte, pentru promulgare.

„Deci, reacţii am avut. Deşi aveaţi scrisoarea şi atunci când aţi spus că nu am avut nicio reacţie. Dar, iarăşi, eu nu am ieşit la televizor, şi nu ies”, i-a spus Niţu şefului statului.

„Eu sunt politician”, i-a răspuns Traian Băsescu.

„Iar eu sunt magistrat”, a replicat Niţu.

„Nu era la mine legea. Îmi mai scrieţi ceva dacă ajunge legea?”, a întrebat preşedintele, procurorul general spunând că are scrisoarea în calculator.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, luni, pentru aproximativ o oră la şedinţa CSM.

Şeful statului a luat în discuţie şi independenţa justiţiei, apreciind că o vulnerabilitate este la numirea procurorilor şefi în marile Parchete.

Preşedintele a ţinut să facă o observaţie, înainte de a părăsi şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii: „Dacă se urmăreşte spaţiul public, sunt tot soiul de Casandre ale prorocirii pierderii independenţei justiţiei, uşor, uşor, că nu ştiu ce se întâmplă. Eu nu cred lucrul acesta, şi nu spun din politeţe, ci din convingere”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a mai arătat că, oricât s-ar uita în legi sau în Constituţia României, nu găseşte un element măcar care să pună sub semnul întrebării independenţa justiţiei.

„Dimpotrivă, toată legislaţia consolidează această independenţă. Probabil că singurul loc unde va mai trebui umblat este la numirea procurorilor şefi în marile Parchete, Parchet General, DNA, DIICOT şi ce o mai fi acolo, să fie ruptă de Executiv, să fie la decizia CSM, să fie decizie CSM – preşedinte, dar, oricum, dacă avem o vulnerabilitate, este aici”, a spus şeful statului.

Despre independenţa magistraţilor, preşedintele Băsescu a spus că este „atât cât îşi ia fiecare magistrat”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în şedinţa CSM, că şi-a atins scopul, şi anume să fie prezent la raportul de activitate al CSM, dar şi să afle ce este cu Codurile penal şi de proocedură penală.

„Fiind zilele astea fără activitate, m-am uitat mai mult la televizor şi nu m-am speriat, dar m-a îngrijorat, Acum, plec de aici liniştit că se pot introduce, cu dificultăţile specifice unui asemenea moment”, a spus şeful statului.