Băsescu, către Ponta: Nu i-am scris lui Boc. Introducerea accizei, prevăzută în tratat de aderare la UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că adăugarea a 42 de bani la fiecare litru de benzină şi motorină poate fi evitată prin reducerea cheltuielilor acolo unde nu sunt necesare. Şeful statului a mai spus că nu i-a trimis scrisori lui Emil Boc pentru că introducerea accizei era prevăzută în tratat de aderare la UE. 

RomaniaTV.net
31 mart. 2014, 12:25
Băsescu, către Ponta: Nu i-am scris lui Boc. Introducerea accizei, prevăzută în tratat de aderare la UE

„Despre creşterea accizei la combustibil, înţeleg că domnul Ponta îmi reproşează că nu i-am scris şi domnului Emil Boc. Nu i-am scris pentru că România are un tratat de aderare la UE. La pagina 156 în tratatul de aderare se găseşte punctul 4A care spune că România va introduce acciza de 359 la mia de litri de benzină până la 1 ianuarie 2011. Eu îmi asum parteneriatul cu guvernul Emil Boc, şi cele bune şi cele rele”, a declarat preşedintele Traian Băsescu. 

În opinia preşedintelui, acciza pe carburanţi e şi un act de sadism pentru care premierul Ponta „vrea să-şi arate puterea”. 

„Miza cu această taxă este să-şi creeze resurse pentru a-şi alimenta baronii pentru campania din acest an, în special pentru campania prezidenţială. Sunt resurse în buget, le-am mai enunţat, la ministerul lui Dragnea, sunt 1,8 miliarde în plus, poate lua 1,2-1,5 miliarde din acest buget. Are un excedent de 600 milioane de lei şa serviciul datoriei externe. Are excedenţe şi la asistenţă socială, în mod cert. Şi în alte locuri, aici v-am dat sumele mari. Dar de peste tot se poate aduna până se strânge suma de 1,8 miliarde de lei, cât ar scoate din acciza pe carburanţi în ultimele nouă luni din acest an. E şi un act de sadism, vrea să-şi arate puterea de prim-ministru, nu ştiu ce-l mână, or fi baronii locali”, a afirmat preşedintele statului.