Băsescu: Ce caută Ponta la Ziua Unirii că nu l-am văzut la ziua lui Cuza? Are fracturi de logică VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că, pe logica premierului, că doar cei care au participat la aderarea României la NATO ar trebuie să fie prezenţi la ceremonia de aniversare, atunci se întreabă ce caută Ponta la Ziua Unirii, că nu l-a văzut în suita lui Cuza. În plus, Băsescu a făcut apel la premier să renunţe la majorarea accizei pe carburanţi de la 1 aprilie.

RomaniaTV.net
31 mart. 2014, 10:37
Băsescu: Ce caută Ponta la Ziua Unirii că nu l-am văzut la ziua lui Cuza? Are fracturi de logică VIDEO

„Am înţeles că Ponta consideră că pot celebra intrarea în NATO doar cei care au semnat sau s-au implicat în acest proces de aderare.Chiar dacă nu consider că are dreptate, eu pot spune că am participat la acest eveniment, am fost ministru al Transporturilor şi am fost un susţinător fără rezerve al drumului României către NATO şi UE. Vorbeam de axa Londra – Washington, pe care premierul încearcă s-o strâmbe, s-o plimbe şi prin alte ţări”, a spus şeful statului, referindu-se la „aprecierea premierului cu privire la micul eveniment de marcare, la Preşedinţie, a 10 ani de la aderarea României la NATO”.

„Ba, mai mult, din opoziţie, vorbeam despre axa Londra-Washington, axă pe care premierul încearcă să o mai strâmbe acum, să o ducă şi prin alte zări, dar lucrurile merg înainte”, a spus şeful statului.

Preşedintele a continuat: „Dacă am pleca pe logica lui Victor Viorel Ponta, că doar participanţii la eveniment să aibă dreptul de a fi prezenţi la o astfel de ceremonie, mă întreb ce caută la Ziua Unirii, că nu l-am văzut în suita lui Cuza”.

Traian Băsescu a mai spus că, „poate, în modul de a gestiona cariera, (premierul – n.r.) a luat un act al Unirii şi a pus şi el de-un plagiat, acolo, a pus o semnătură şi acum se consideră îndreptăţit să meargă la Iaşi”.

„Are fracturi de logică, este evident”, a mai comentat şeful statului.

Iată cele mai importante declaraţii făcute de şeful statului:

Băsescu: Motorina va ajunge să fie mai scumpă decât în Austria, care exploatează resursele din România

„Cine va avea de suferit de pe urma accizei la carburanţi? Vor avea de suferit şi agricultorii, dar şi firmele de curierat, că merg ele cu motociclete, cu maşini. Foarte multe afaceri vor fi afectate de această creştere a accizei. Apoi, de ce restitui doar companiilor şi nu oamenilor? Sunt oameni car enu pot ajunge la serviciu decât cu maşină. E o discriminare grosolană care se face între consumatorii de combustibili. Cred că cea mai bună soluţie e renunţarea la această acciză. Ajung cele 35 de taxe noi introduse de guvernul Victor Ponta. Dacă ar fi fost o necesitate, nu aş fi spus nimic. Dar e o necesitate pentru a da bani baronilor. Vă amintesc că despre taxa de stâlp nu am spus nimic, de mult spun că e nevoie de lărgirea bazei de impozitare. Deja motorina va fi mai scumpă ca-n Germania sau decât în Austria, în condiţiile în care OMV-ul austriac exploatează resursele din România. E inadmisibil şi politic şi moral ce face premierul Ponta. De aceea, îmi permit să-l rog din nou să renunţe la această acciză”, a spus Traian Băsescu.

Băsescu: Se va naşte un sport din restituirea accizei de 4 cenţi. Vor apărea chitanţe, bonuri false

„Se va naşte un sport din restituirea accizei de 4 cenţi, administrarea este foarte grea. Imaginaţia românilor e bogată, vor veni cu mii de chitanţe, declaraţii false, bonuri false, bonuri pe care vor fi şi alte cumpărături, covrigi, ciocolată, cine le va verifica, vor trebui confruntate chitanţele, alimentate şi în alte ţări. Va fi foarte greu de gestionat un astfel de proces. Atunci are două alternative, ori să-i păcălească pe transportatori şi să nu le dea cei 4 eurocenţi, ori să nu funcţioneze sistemul”, a spus şeful statului.

Băsescu: Acciza pe carburanţi e şi un act de sadism, vrea să-şi arate puterea de prim-ministru

„Miza cu această taxă este să-şi creeze resurse pentru a-şi alimenta baronii pentru campania din acest an, în special pentru campania prezidenţială. Sunt resurse în buget, le-am mai enunţat, la ministerul lui Dragnea, sunt 1,8 miliarde în plus, poate lua 1,2-1,5 miliarde din acest buget. Are un excedent de 600 milioane de lei şa serviciul datoriei externe. Are excedenţe şi la asistenţă socială, în mod cert. Şi în alte locuri, aici v-am dat sumele mari. Dar de peste tot se poate aduna până se strânge suma de 1,8 miliarde de lei, cât ar scoate din acciza pe carburanţi în ultimele nouă luni din acest an. E şi un act de sadism, vrea să-şi arate puterea de prim-ministru, nu ştiu ce-l mână, or fi baronii locali”, a afirmat preşedintele statului.

Băsescu:  Nu e bine să minţi în spaţiul public mai ales când eşti prim-ministru

„Nu e bine să minţi în spaţiul public mai ales când eşti prim-ministru. Nu se poate guverna doar prin minciuni. Vreau să subliniez încă o dată că eu îmi asum şi parteneriatul cu Emil Boc, îmi asum şi cele bune, şi cele rele. Ştiu că s-au întâmplat lucruri rele în timpul lui Boc, dar acelea au fost soluţiile pentru a fi mai bine acum. Singura soluţie pe care am respins-o atunci a fost creşterea TVA-ului, am respins-o atunci, o resping şi acum. Dar aşa s-a decis atunci. În rest, sunt solidar cu tot ce s-a întâmplat. Ar fi fost dramatic dacă atunci era premier Victor Viorel, susţinut şi de Crinuţ. Demagogia nu i-ar fi lăsat să treacă măsurile prin care am trecut România către echilibru”, a spus şeful statului.

 

Băsescu: Am cerut ca Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE să fie semnat pe 27 Mai

„Aş începe prin a saluta dezangajarea forţelor Federaţiei Ruse de la frontiera estică a Ucrainei e un prim semn al relaxării situaţiei din această zonă. E un semn al discuţiilor la nivel înalt de către preşedintele american, alţi oficiali de la Paris. E un semn bun, dar Federaţia Rusă este impredictibilă. Pe data de 25 am trimis o scrisoare şefilor de guverne din Consiliul European. Am cerut ca Acordul de Asociere al Moldovei cu UE să fie semnat pe 27 Mai. Am obţinut o devansare din august până în iunie, dar credem că poate fi semnat pe 27 mai, când are un loc un Consiliu European informal”, a spus şeful statului.