Băsescu: Comisia prezidenţială, aproape de finalizarea strategiei privind dezvoltarea agriculturii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că membrii Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România sunt aproape de finalizarea unei strategii în domeniu.

RomaniaTV.net
16 mai 2013, 08:19
Băsescu: Comisia prezidenţială, aproape de finalizarea strategiei privind dezvoltarea agriculturii

„Vreau să vă precizez de la bun început că nu am venit pentru un discurs politic, ci am venit poate să ridic probleme şi să sugerez soluţii. Prima şi cea mai importantă problemă cu care se confruntă agricultura românească este legată de lipsa unei strategii pe termen lung. După cum ştiţi, în 2011 am desemnat o comisie pe lângă Preşedinţie care să elaboreze această strategie, urmând ca ea să fie pusă în dezbatere publică, cu speranţa semnării unui pact pentru agricultură, un pact semnat de toate partidele politice, de instituţiile responsabile. Suntem aproape de finalizarea acestei strategii”, a declarat Băsescu, joi, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor 2013 cu tema „Viziunea Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România faţă de PAC 2014 – 2020”.

El a spus că preşedintele comisiei, Valeriu Steriu, l-a asigurat că 30 iunie este un termen rezonabil pentru finalizarea raportului.

„Cred că încadrarea agriculturii într-o strategie pe termen lung este fundamentală şi ea ne-ar permite nu numai o viziune naţională, dar ea ne-ar permite credibilizarea în interiorul UE în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a lua decizii pe termen lung cu obiective precise. Sper ca 30 iunie, cel mai târziu, să fie momentul în care dl preşedinte Steriu să ne poată prezenta public acea strategie pe termen lung. În interiorul acestei strategii cu certitudine trebuie să găsim soluţii”, a mai afirmat Băsescu.

Şeful statului şi-a exprimat convingerea că cei care lucrează la respectiva strategie sunt cei mai buni profesionişti pe care România îi are.

Pe 24 aprilie, preşedintele Traian Băsescu a semnat decizia privind reluarea activităţii Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România. ‘Comisia urmează să finalizeze raportul privind politicile publice de dezvoltare a agriculturii până la data de 30 iunie 2013, când, potrivit deciziei, îşi va înceta activitatea. Comisia îşi păstrează componenţa iniţială, iar preşedinţia ei va fi asigurată în continuare de Valeriu Steriu’, preciza Preşedinţia, la acea dată.

Şeful statului a înfiinţat respectiva comisie în iulie 2009, fiind condusă la acea dată de Dacian Cioloş, care în prezent este comisar european.

La data înfiinţării se menţiona că respectiva comisie are ca obiectiv elaborarea unor documente pentru orientarea strategiei şi politicilor publice pentru dezvoltarea agriculturii pe termen lung (la orizontul anilor 2020 – 2025), a planurilor de acţiune pe termen mediu (până în anul 2014) şi pe termen scurt (care să fie aplicate în anul 2010) şi a poziţiei României privind viitorul Politicii Agricole Comune.

Finanţarea activităţilor necesare organizării şi funcţionării comisiei se asigură din fonduri publice aprobate prin bugetul de stat al Administraţiei Prezidenţiale.

În aprilie 2011, Traian Băsescu a semnat decizia de numire în funcţia de preşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvolare a agriculturii în România a lui Valeriu Steriu. Membru în comisie este şi Adrian Rădulescu, care din luna aprilie a acestui an a fost numit consilier prezidenţial, coordonând Departamentul Politici Economice şi Sociale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.